Zoeken

Spaanse Vox-partij eist uitzetting Marokkaanse rapper Morad

2 november 2022 - 20:00 - Cultuur

©

De Spaanse extreemrechtse partij Vox heeft op haar Twitter-account een racistisch bericht gepubliceerd gericht tegen de Spaanse Marokkaanse rapper Morad. De partij eist de uitzetting van de artiest als bewezen wordt dat hij een groep Marokkanen heeft geholpen bij het plegen van een misdaad. Deze duidelijk racistische tweet leidde tot felle reacties.

"Rapper Morad is door de Catalaanse politie gearresteerd omdat hij een groep Marokkanen 1000 euro zou hebben gegeven om containers in brand te steken. Vox eist dat hij wordt uitgezet zodra het misdrijf is bewezen," twitterde Vox Sabadell zondag. Het duurde niet lang voordat internetgebruikers reageerden en de racistische post veroordeelden.

Lees ook: Marokkaanse rapper Morad in nauwe schoentjes

Joaquín Urías, hoogleraar constitutioneel recht en voormalig advocaat bij het Constitutioneel Hof, wees de rechtse partij erop dat "Morad een Spanjaard is. Hij kan niet worden uitgezet... Tenzij Vox wil zeggen dat mensen met een andere huidskleur gedeporteerd moeten worden". Morad werd op borgtocht vrijgelaten na zijn arrestatie afgelopen woensdag. Hij zou betrokken zijn geweest bij een containerbrand in L’Hospitalet de Llobregat in Barcelona.

Lees ook: Rapper Morad bekritiseerd om verdedigen Koning Mohammed VI

Een rechtbank heeft de rapper uit zijn wijk La Florida gezet, waar hij nu persona non grata is. De maatregel werd gerechtvaardigd door de "noodzaak om de veiligheid van personen en goederen te waarborgen". Volgens de verdediging van Morad is de maatregel volledig "buiten proportie".

Bladna.nl