Zoeken

Marokkaanse jihadisten ontsnappen uit Syrische gevangenis

28 januari 2022 - 16:20 - Wereld

©

Bij een hevige strijd tussen Daesh en Koerdische bewakers van de troepenmacht SDF bij de Al-Sinaa gevangenis (ook bekend als Ghwayran) in het noord-oosten van Syrië, zijn verschillende jihadisten ontsnapt. Onder hen bevinden zich ook Marokkanen.

In de nacht van donderdag 20 januari op vrijdag 21 januari vielen ruim honderd zwaarbewapende leden van Daesh de overbevolkte Al-Sinaa gevangenis bij Hassakeh in Noordoost-Syrië aan, waar bijna 3500 jihadisten, waaronder ook Daesh kopstukken, vastgehouden worden, meldt Le Temps.

Lees ook :Spanje: Marokkaanse jihadisten gearresteerd

In vier dagen tijd zijn daarbij zeker 154 doden gevallen, waaronder 102 jihadisten, 45 Koerdische strijders en zeven burgers. Unicef maakt zich met name zorgen over de situatie van de gedetineerde kinderen. Zo’n 850 minderjarigen zouden door de islamitische groepering in de gevangenis gegijzeld worden. Sommige van hen zijn nog maar 12 jaar oud.

Een aantal gevangenen slaagde er in om te ontsnappen. Volgens het Syrische Bureau voor de Mensenrechten (OSDH) zijn honderden van hen opgepakt en zijn er tientallen nog op de vlucht. De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) zeggen dat ze 89 gevangenen opnieuw hebben gearresteerd.

Ook 12 Marokkaanse jihadisten wisten te ontsnappen. De SDF waarschuwde eerder al dat dit zou kunnen gebeuren omdat ze de bewaking van de gevangenis niet aankunnen. Ze zeggen ook al lang dat buitenlandse strijders moeten worden gerepatrieerd door de landen waar ze vandaan komen.

Lees ook :Zes Marokkanen verliezen definitief Nederlandse nationaliteit

Na de aanval gingen de gevechten tussen Koerdische strijders en jihadisten door. Maandag maakte het Bureau van de Verenigde Naties voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA) bekend dat er door de gevechten zo’n 45.000 burgers ontheemd zijn geraakt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team