Zoeken

Spanje zet ultramoderne drone in tegen drugssmokkel uit Marokko

27 maart 2024 - 18:00 - Wereld

©

In de strijd tegen drugssmokkel in de Straat van Gibraltar en Campo de Gibraltar investeert Spanje in een geavanceerde drone met een hoge autonomie.

Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een order geplaatst bij de Duitse firma Quantum Systems voor een bedrag van 210.000 euro, meldt Infobae. De drone, die "binnen drie maanden na 1 juni" geleverd moet worden, zal worden ingezet door "eenheden die de veiligheid in de Straat van Gibraltar en Campo de Gibraltar bewaken."

Lees ook: Spanje-Marokko: helikopters, nieuw wapen van drugshandelaren

De "vliegtuigdrone met verticale start" zal, volgens de Dienst Luchtvaart van de Guardia Civil (SAER), worden ingezet om de strijd tegen georganiseerde misdaad, drugssmokkel en jihadisme in de Straat van Gibraltar en omgeving te versterken. De aankoop past binnen het "Speciale Veiligheidsplan voor Campo de Gibraltar", dat erop gericht is de veiligheidstroepen te voorzien van de middelen die ze nodig hebben om hun taken dag en nacht uit te voeren.

Lees ook: Marokkaanse drugshandelaren nemen stelling: geen handel met Israël

Het plan benadrukt het belang van geheimhouding van de operationele capaciteiten van de drone om te "voorkomen dat het door criminele organisaties wordt gedetecteerd." In november 2023 lanceerde het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken al een aanbesteding voor de aankoop van tien Gladius Mini S onderwaterdrones, die de agenten zullen helpen bij het inspecteren van de rompen van drugsboten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team