Zoeken

Drugssmokkelaars uit Marokko lachen Spaanse politie gewoon uit (video)

5 mei 2017 - 17:30 - Wereld

©

Deze beelden zorgden een jaar geleden voor veel ophef in Spanje. Drugshandelaren die op klaarlichte dag op een strand in het zuiden van het land hun drugs uitladen.

Persagentschap AFP sprak met de burgemeester van La Linea de la Conception over de smokkel van drugs afkomstig uit Marokko. Volgens Juan Franco zijn drugssmokkelaar niet meer bang om de Guardia civil aan te vallen en is « het gevoel van straffeloosheid heel sterk ».

Een vijftiental dagen geleden laadde een groep gemaskerde mannen nog op klaarlichte dag een lading hasj uit afkomstig uit Marokko. De agenten die wilden ingrijpen werden door een honderdtal mensen met stenen bekogeld.

Volgens de burgemeester komen drugsboten om eender welk moment van de dag aan. « Er is steeds een groepje mannen, sommigen om de lading in ontvangst te nemen, anderen om het met auto’s te vervoeren en nog anderen om de drugs te bewaken. Ze gebruiken drie auto’s, één om de anderen te waarschuwen, een tweede om de drugs te vervoeren en een derde om tegen politiewagens te knallen. ».

Een vertegenwoordiger van de Guardia Civil sprak ook met AFP over het fenomeen. Volgens hem hebben de veiligheidsdiensten te weinig middelen om de smokkelaars tegen te houden. « Hun boten bereiken een snelheid van 65 knopen terwijl de snelste van onze boten slechts 45 knopen bereikt. » De helft van de voertuigen van de politie zijn bovendien onbruikbaar.

Spaanse politici schuiven de fout op de justitie. « In veel gevallen worden smokkelaars gearresteerd en aan de justitie overhandigd. Ze betalen een borgsom en zijn de dag erop al terug vrij. »

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team