Zoeken

José Manuel Albares reist in mei naar Marokko

22 april 2022 - 11:40 - Wereld

©

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken José Manuel Albares, reist op 11 mei naar Marokko om in Marrakech de ministeriële bijeenkomst van de Coalitie tegen Daesh bij te wonen.

De Spaanse minister zal deze belangrijke bijeenkomst bijwonen samen met zijn ambtgenoten uit verschillende landen, waaronder de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita, en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. Dit werd aan Europa Press gemeld door diplomatieke bronnen, zonder te vermelden of de Spaanse minister tijdens zijn verblijf in Marrakech ook een gesprek zal hebben met zijn Marokkaanse ambtgenoot.

Lees ook: Slotverklaring bezoek Pedro Sanchez aan Marokko

De coalitie werd in september 2014 opgericht om Daesh op alle fronten te bestrijden. Zij telt momenteel 84 leden, waaronder landen en internationale organisaties. Hoewel de coalitie reeds militaire acties uitvoert tegen de terreurgroep in Irak en Syrië, richt zij haar aandacht en inspanningen nu op Afrika, aangezien Daesh zeer actief is in de Sahel, het bekken van het Tsjaadmeer en in Mozambique.

José Manuel Albares moest op 1 april in Rabat een ontmoeting hebben met Nasser Bourita om het bezoek van Pedro Sanchez in de daaropvolgende dagen voor te bereiden. De reis werd echter geannuleerd na een telefoongesprek tussen Koning Mohammed VI en de Spaanse regeringsleider. Een week later vloog Pedro Sanchez naar Rabat, vergezeld door zijn minister van Buitenlandse Zaken. Het was een belangrijk bezoek dat de basis legde voor een nieuwe fase in de betrekkingen tussen de twee landen na meer dan een jaar van diplomatieke crisis.

Lees ook: Koning Mohammed VI nodigt Pedro Sanchez uit voor iftar (video)

Verwacht wordt dat de twee regeringen in de komende weken de onderhandelingen over de heropening van de landgrenzen in Ceuta en Melilla en het herstel van het vrije verkeer van personen en goederen "op ordelijke wijze" zullen afronden. Ook zijn de voorbereidingen voor operatie Marhaba, die in 2020 en 2021 afgelast werd wegens de gezondheidscrisis, van start gegaan. Rabat en Madrid hebben ook toegezegd de werkgroep voor de "afbakening van de maritieme zones voor de Atlantische kust" nieuw leven in te blazen en de samenwerking op het gebied van migratie te versterken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team