Zoeken

Rusland betrokken bij opschorting Spaans-Algerijnse vriendschapsverdrag

14 juni 2022 - 19:40 - Wereld

©

Rusland wordt ervan beschuldigd achter de opschorting van het Algerijns-Spaanse vriendschapsverdrag te zitten.

Volgens de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken José Manuel Albares, heeft Rusland Algerije ertoe aangezet de handel met Spanje op te schorten.

Lees ook: Sahara: Algerije zegt vriendschapsverdrag met Spanje op

De Spaanse minister was in Brussel waar hij met Josep Borrell een gesprek had over de maatregelen die Algerije tegen Spanje heeft genomen, met name de opschorting van het in 2005 ondertekende vriendschapsverdrag. Na de vergadering heeft de Europese Commissie een verklaring afgelegd waarin zij haar "grote bezorgdheid" uitspreekt over het Algerijnse besluit tegen Spanje.

Albares zou na zijn terugkeer in Madrid telefonisch hebben gesproken met verschillende parlementsleden en enkele Spaanse zakenlieden met belangen in Algerije. De minister stelt daarbij informatie te hebben ontvangen waaruit blijkt dat "Rusland Algerije ertoe heeft aangezet Spanje aan te vallen, in het bijzonder zijn handelsstructuur", schrijft El Confidencial. De krant voegt er echter aan toe dat Albares geen precieze informatie heeft verstrekt over deze vermeende aanzet van Moskou in Algiers.

Verder verwees de Spaanse minister naar het bezoek van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov aan Algiers in mei van dit jaar. Volgens dezelfde bron is het de bedoeling van Poetin om de Europese Unie vanuit het zuiden te breken door Spanje tegen Italië uit te spelen. De Italianen hebben onlangs gascontracten met Algerije gesloten om hun afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen.

Lees ook: Europese Unie oefent druk uit op Algerije

De uitlatingen van Albares zullen Algerije ongetwijfeld verontwaardigen en de spanningen tussen de twee landen doen toenemen. Het zal niet lang duren voordat de Algerijnse autoriteiten op deze nieuwe beschuldigingen zullen reageren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team