Zoeken

Spanje kan niet aantonen dat het geen Algerijns gas aan Marokko verkoopt

5 mei 2022 - 15:00 - Wereld

©

Algiers, dat de ommezwaai van Madrid ten opzichte van de Sahara blijft veroordelen, heeft opnieuw gedreigd het gasleveringscontract met Spanje te verbreken, indien dit land Algerijns gas naar Marokko zou sturen.

Sinds de wijziging van het Spaanse standpunt over de Sahara om de betrekkingen met Marokko te normaliseren, wordt het land bedreigd door Algerije, één van zijn voornaamste gasleveranciers. Algerije waarschuwde Spanje dat het niet zal aarzelen om de gasovereenkomst te verbreken, indien de Spaanse regering een deel van het Algerijnse gas aan Marokko zou verkopen.

Lees ook: Sahara: Spanje zet Algerijnse president op zijn plaats

De Spaanse minister voor Ecologische overgang, Teresa Ribera, verzekerde Algerije dat "geen enkele molecule Algerijns gas Marokko zal bereiken". Ze benadrukte dat de rol van Spanje beperkt is tot het omzetten van vloeibaar aardgas (LNG) dat Marokko op de internationale markt koopt, in zijn hervergassingsinstallaties, en het vervoer ervan naar het koninkrijk via de Maghreb-Europa Gaspijpleiding in de omgekeerde richting. Daarbij worden de hoeveelheid, de herkomst en de bestemming van het gas streng gecontroleerd.

Maar Spanje kan niet bewijzen dat het gas dat naar Marokko wordt verscheept niet uit Algerije afkomstig is, vertellen bronnen in de sector aan El Independiete. Ze zeggen dat "de uitleg van de Spaanse regering moeilijk te aanvaarden is en dat Algerije zich hiervan bewust is". Volgens dezelfde bronnen zou Algiers de toon kunnen verharden en opnieuw kunnen dreigen met het dichtdraaien van de gaskraan naar Spanje.

Lees ook: Algerije: smoesjes om minder gas aan Spanje te leveren

De crisis met Spanje heeft ervoor gezorgd dat Algerije zijn energiepartnerschap met Italië heeft versterkt ten nadele van Spanje, om Europa te leveren. Spanje heeft van zijn kant zijn afhankelijkheid van Algerijns gas in de afgelopen maanden verminderd en van de Verenigde Staten zijn belangrijkste gasleverancier gemaakt met 32,9% van de totale Spaanse invoer, tegenover 23,2% voor Algerije.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team