Zoeken

Spanje blijft bij beslissing over Sahara

21 april 2023 - 17:00 - Wereld

©

De schade aan de handelsbetrekkingen met Algerije is voor Spanje geen reden om zijn steun aan het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara in te trekken. Daardoor zijn de diplomatieke betrekkingen met Marokko aanzienlijk verbeterd.

De handelsbetrekkingen tussen Algerije en Spanje liggen stil vanwege Marokko. Madrid, dat zich altijd neutraal heeft opgesteld, bevestigde in maart 2022 zijn steun aan het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara. Sindsdien zijn de betrekkingen tussen Algiers en Madrid verslechterd.

Alle inspanningen van de Europese Unie om te helpen bij de verbetering van de betrekkingen tussen Algerije en Spanje zijn vruchteloos gebleken. "Terwijl zowel Spanje als de Europese Unie erop gebrand zijn om de spanningen te overwinnen, heeft de Europese Unie weinig invloed op Algerije", analyseert Intissar Fakir, senior onderzoeker bij het Midden-Oosten Instituut, in de krant Al-Monitor.

Algiers verwacht maar één ding van Madrid: terugkeren naar zijn neutrale standpunt over de Sahara. Volgens de academicus kan Spanje niet op zijn besluit terugkomen, omdat "dit het risico inhoudt dat de relatie met Marokko, waarmee meer belangen gemoeid zijn dan met de Algerijnse, op de helling komt te staan. Miljarden in handel, geavanceerde samenwerking op het gebied van veiligheid en, van cruciaal belang, steun met betrekking tot migratie".

Een mening die wordt gedeeld door Alissa Pavia, associate director voor Noord-Afrika bij de Atlantic Council. "Spanje tolereert liever een dagelijks verlies van 4,4 miljoen euro, dan het risico lopen Marokko boos te maken over de kwestie van de Westelijke Sahara en een nieuwe golf van migranten over zijn grenzen te veroorzaken."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team