Zoeken

Spanje moet standpunt over Sahara "niet wijzigen"

9 januari 2022 - 21:40 - Wereld

©

Marcelino Oreja, voormalig Spaans minister van Buitenlandse Zaken en voormalig vertegenwoordiger van de regering van Baskenland, is van mening dat Spanje trouw moet blijven aan zijn beginselen en de waarden van de Europese Unie. Daarom kan het zijn standpunt over de Sahara niet veranderen.

In een interview met ABC verklaarde de 86-jarige Oreja dat Spanje moet "proberen met Marokko te leven zonder zijn waarden en beginselen op te geven". De betrekkingen met Marokko en Algerije "zijn altijd moeilijk geweest. Er zijn recente gebeurtenissen geweest die de betrekkingen onder druk hebben gezet en ons beleid van evenwicht met Noord-Afrika op losse schroeven dreigen te zetten, met name wat de kwestie van de Sahara betreft", zei hij.

Lees ook: Crisis tussen Marokko en Spanje escaleert

Marokko wacht op een "groot gebaar" van Spanje, zoals een wijziging van zijn standpunt over de kwestie van de Sahara, alvorens de betrekkingen te hervatten, maar Spanje moet trouw blijven aan zijn principes en niet toegeven, verzekerde Oreja.

Lees ook: Is Spanje zich aan het herbewapenen tegen Marokko?

De in Baskenland geboren ambtenaar sprak ook over de integratie van landen in de Europese Unie, het belang dat Spanje de laatste jaren in de Unie en op internationaal vlak heeft gekregen, de betrekkingen met de Verenigde Staten en de rol van Spanje in de strijd tegen het religieus terrorisme.

Bladna.nl