Zoeken

Crisis tussen Marokko en Spanje escaleert

23 december 2021 - 15:00 - Wereld

©

Marokko heeft Spanje ervan beschuldigd de gezondheidscontroles op luchthavens niet te eerbiedigen en een "bedreiging" te vormen voor de Marokkaanse bevolking. Zou dit de aanleiding kunnen zijn van een nieuwe crisis tussen de twee landen?

"De huidige vluchten tussen Spanje en Marokko vormen een bedreiging voor de volksgezondheid van Marokkanen en voor de verwezenlijkingen van het koninkrijk in de strijd tegen het coronavirus," zei het Marokkaanse ministerie van Volksgezondheid in een verklaring op maandag, eraan toevoegend dat "de Spaanse autoriteiten verre van een strenge controle van de gezondheidstoestand van de passagiers garanderen, wanneer mensen aan boord gaan op de luchthavens". De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Albares, zei dat de beschuldigingen van Marokko "niet overeenkomen met de werkelijkheid" en daarom dan ook "onaanvaardbaar" zijn, aldus El Espanol.

Lees ook: Spanje roept zaakgelastigde Marokkaanse ambassade op het matje

Volgens de Spaanse autoriteiten heeft Marokko dit bericht gepubliceerd om aan te kondigen dat het voor Portugal heeft gekozen als vertrekpunt voor de repatriëring van Marokkanen die in Europa vastzitten sinds de opschorting van de vluchten op 29 november. Marokko probeerde eerder ook al om een nieuwe maritieme lijn tussen Tanger en Portimão te creëren, om op die manier de haven van Algeciras te kunnen omzeilen, als onderdeel van de Marhaba 2021 operatie, schrijft dezelfde bron. De recente verklaring van Marokko bevestigt dat de crisis met Spanje nog lang niet voorbij is.

Spaanse media stellen dat de houding van Marokko erop gericht is Spanje onder druk te zetten om zijn standpunt over de Sahara te herzien en de soevereiniteit van het koninkrijk over dit gebied te erkennen, zoals de Verenigde Staten dat in december 2020 onder leiding van Trump hebben gedaan. Ondertussen heeft Marokko de sluiting van zijn luchtruim tot het einde van het jaar verlengd wegens de snelle verspreiding van de nieuwe omikronvariant.

Lees ook: Marokko weigert ambassadeur in Spanje en Duitsland te benoemen

Tot 23 december gaan er speciale vluchten door voor de repatriëring van in Marokko gestrande Spanjaarden. Na deze datum worden geen vluchten meer toegestaan naar Spanje. Duizenden in Marokko wonende Spanjaarden weigeren het koninkrijk te verlaten uit vrees niet meer terug te kunnen keren en hun baan te verliezen, aangezien er geen terugkeervluchten toegestaan worden.

"Er is niets ergers dan de onzekerheid over het feit of je al dan niet je familie zult kunnen zien. De Spanjaarden in Marokko hebben het recht om te weten of zij met hun families zullen worden herenigd. We zijn er kapot van," schreef de dochter van een in Marokko gestrande expat op sociale media. "Hoe zit het met de Spaanse diplomaten en de leraren Spaans in Marokko?" vroegen anderen op Twitter.

Bladna.nl