Zoeken

Arganboom, symbool van Marokko, op punt van uitsterven?

12 december 2023 - 08:00 - Marokko

©

In Marokko dreigt de arganboom, symbool van het koninkrijk en producent van de befaamde arganolie, te verdwijnen door klimaatverandering en bosbouwexploitatie.

Deze boom, die tot de oudste ter wereld behoort en 100 tot 200 jaar kan leven, staat onder druk in de regio’s Essaouira en Agadir waar zo’n 20 miljoen bomen zijn geplant over 830.000 hectare. Volgens RTBF verdwijnen jaarlijks bijna 3000 hectare aan arganbomen door aanhoudende droogtes.

Lees ook: Export Marokkaanse arganolie sterk beperkt

Fadwa el-Mennani, lid van de vrouwencoöperatie Marjana nabij Essaouira, merkt op dat de recente oogsten minder zijn en de vruchten kleiner. Zij wijt dit aan het onvoorspelbare weer, waarbij zomer en winter op dezelfde dag kunnen vallen, wat de bomen niet kunnen verdragen. Onderzoekers van het agronomisch instituut in Agadir bevestigen dat de temperaturen in 60 jaar tijd met meer dan 2 graden zijn gestegen in sommige arganboomgebieden, en de neerslag met 20% is afgenomen. Een andere bedreiging is het gebruik van de boom voor verwarming en koken door de lokale bevolking.

De afname in arganolieproductiviteit raakt vooral de lokale bevolking hard, met name de vrouwen die de primaire arbeidskrachten in deze sector vormen. Fadwa el-Mennani benadrukt het sociale doel van de coöperaties, die met name weduwen en gescheiden vrouwen ondersteunen, en wijst op de noodzaak om oplossingen te vinden voor de slechte oogsten. De schaarste van de vrucht heeft geleid tot een prijsstijging van arganolie in de afgelopen drie jaar. Hafida el-Hantati van coöperatie Addjigue merkt op dat deze prijsstijging geleid heeft tot het verlies van belangrijke internationale klanten en een vertraging in de export.

Lees ook: Marokko gaat 50.000 hectare aan arganbomen aanplanten

In 2020 produceerde Marokko meer dan 5600 ton arganolie, waarvan de helft werd geëxporteerd, volgens officiële statistieken van het ministerie van Landbouw. De omzet van de sector is tussen 2012 en 2019 verdrievoudigd en vertegenwoordigt ongeveer 108 miljoen euro. Momenteel is 80% van de vruchten bestemd voor export.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team