Zoeken

Spanje stuurt oorlogsschepen voor kust Marokko

3 september 2023 - 21:30 - Wereld

©

Spanje heeft twee fregatten naar Melilla gestuurd als gevolg van de controverse over een door de Marokkaanse ambassade in Madrid gepubliceerde kaart waarop Ceuta en Melilla als Marokkaans grondgebied worden aangeduid. De schepen, genaamd Reina Sofía (F-84) en Canarias (F-86), zijn er niet alleen voor afschrikking maar ook om hun kracht te demonstreren.

De fregatten maakten een tussenstop in Melilla als onderdeel van hun deelname aan Dynamic Guard, een door de NAVO georganiseerde multinationale oefening. Eerder had Spanje al een patrouilleschip, de Centinela, naar Melilla gestuurd, waar het tot eind augustus bleef. Dit schip is volgens het ministerie van Defensie betrokken bij operaties gericht op aanwezigheid, bewaking en afschrikking, gecoördineerd door het Maritieme Operationeel Commando (MOM) en het Centrum voor Maritieme Actie en Surveillance (COVAM).

Lees ook: Kaart Marokko met Ceuta en Melilla zorgt voor onvrede in Spanje

Spanje heeft de afgelopen maanden herhaaldelijk oorlogsschepen naar Ceuta en Melilla gestuurd om een militaire aanwezigheid in de twee autonome steden te handhaven. Zo waren er eerder al bezoeken van de Reina Sofía in Ceuta en de Navarra en Canarias in Melilla. In januari was het patrouilleschip Atalaya in Melilla gestationeerd, gevolgd door het Maritime Action Vessel (BAM) Rayo P-42 in maart.

Lees ook: Sebta en Melilla Marokkaans grondgebied: Spanje reageert fel

Ondanks een "wederzijdse respectovereenkomst" tussen Spanje en Marokko, ondertekend na een topbijeenkomst in februari, blijven de betrekkingen tussen de buurlanden gespannen. De Marokkaanse Senaatsvoorzitter Enaam Mayara verklaarde in april dat Ceuta en Melilla "bezette" gebieden zijn die Marokko "zonder wapengebruik" zal terugvorderen. In mei bestempelde Rabat de steden opnieuw als "Marokkaanse steden" in een brief aan Brussel.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team