10 oktober 2024 - 22:10 - Wereld
Spanje heeft de afgelopen weken zijn soevereiniteit over Melilla benadrukt. De Spaanse marine heeft een oorlogsschip naar de wateren van de autonome stad gestuurd en ongeveer 300 burgers hebben de eed van trouw aan de Spaanse vlag afgelegd. Deze twee krachtige acties zijn een duidelijke boodschap aan Marokko, dat dit gebied claimt.
Op zondag 6 oktober stuurde Spanje het vliegdekschip Juan Carlos I, het grootste oorlogsschip dat in Spanje is gebouwd, naar Melilla. Sinds februari heeft de Spaanse marine het patrouilleschip Isla Pinto (P-84) in Melilla gestationeerd voor een permanente missie van afschrikking en bewaking, evenals bij de eilanden en rotsen onder Spaanse soevereiniteit die door Marokko worden geclaimd, meldt El Debate.
Lees ook: Spanje geeft Marokko duidelijke waarschuwing
De president van Melilla, Juan José Imbroda, en de leden van zijn regering waren de eersten die afgelopen zondag aan boord van de Juan Carlos I de eed van trouw aan de Spaanse vlag aflegden, in aanwezigheid van de regeringsafgevaardigde, Sabrina Moh, en politieke figuren uit de stad. In totaal legden ongeveer 270 burgers de eed af, waarmee ze hun "loyaliteit aan de koning" en hun belofte om "hun leven te geven voor de verdediging van Spanje" uitdrukten.
Lees ook: Spanje stuurt grootste oorlogsschip naar Marokko
Melilla staat sinds 1497 onder Spaanse soevereiniteit, toen het werd veroverd door de hertog van Medina Sidonia tijdens het bewind van de Katholieke Koningen. Marokko, dat in 1956 onafhankelijk werd, claimt de steden Ceuta en Melilla en beschouwt ze als integraal onderdeel van zijn grondgebied.
Marokko schrapt douanerechten op Turkse importen
Hakim Ziyech weigert miljoenenvoorstellen uit Golf
Marokkaanse en Nederlandse vrouwen sterven door explosie in Spaanse bar
Tetouan sluit vieze fastfoodzaken
Weer vrouw aangerand op straat in Tanger: publieke woede groeit
Vijgcactus in Marokko is onbetaalbare luxe geworden
Marokkaanse en Nederlandse vrouwen sterven door explosie in Spaanse bar
McDonald’s verrast met Marokkaanse Hawaï
Drugs uit Marokko en Colombia nu via Spaanse rivier
Bengalese topfunctionaris reist met munitie naar Marokko
Borgerhoutse burgemeester zoekt rust in Tanger
Verhoogde Spaanse surveillance bij enclaves, Marokko in het vizier
Antwerpse moskee krijgt dreigbrief en kogel
Trauma na vlucht: passagier Manchester-Agadir vertelt