Zoeken

Marokkanen betalen tot 10.000 euro voor jetski-oversteek naar Spanje

21 oktober 2022 - 07:00 - Wereld

©

Steeds meer migranten maken gebruik van jetski’s om Spanje illegaal te bereiken vanaf de Marokkaanse kust. De Spaanse veiligheidsdiensten slagen er niet altijd in om de vaartuigen op te sporen via de radar, om de migranten en de mensenhandelaars die hen vervoeren, te kunnen arresteren.

"De laatste weken is er een toename van het aantal Marokkanen die op jetski’s aankomen op het schiereiland. De vaartuigen worden gebruikt door criminele organisaties die zich toeleggen op mensenhandel en die tot 10.000 euro per reis vragen", aldus bronnen van de Guardia Civil tegenover El Confidencial. Ze benadrukken dat de migranten, die het slachtoffer zijn van de criminele netwerken, "zich niet bewust zijn van het gevaar waaraan ze zich blootstellen door aan zo’n reis te beginnen". Want jetski’s hebben namelijk een zeer specifieke autonomie die "varieert naargelang het aantal passagiers, de snelheid, de golven en andere criteria".

Lees ook: Guardia Civil bezorgd over massale stroom migranten op jetski’s

De migratiestromen zijn in het algemeen aanzienlijk afgenomen sinds Spanje afgelopen maart zijn officiële standpunt over de Sahara wijzigde. De Marokkaanse autoriteiten schroefden daarna de controles aan de kust op. Maar de verschillende migratieroutes naar Sebta, Melilla, de Canarische eilanden, de Andalusische kust en de Balearen, worden nu in toenemende mate opnieuw uitgebaat door netwerken van mensenhandelaren.

Lees ook: Marokkaanse politie voorkomt vertrek tiental jongeren naar Sebta

Volgens gegevens van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn in de eerste negen maanden van dit jaar 23.197 migranten in Spanje aangekomen, tegenover 28.729 in dezelfde periode van 2021. Daarentegen is de stroom migranten over land, met name via Sebta en Melilla, in de eerste negen maanden van dit jaar met meer dan 23% toegenomen tot 1969 migranten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team