Zoeken

Spanje levert gezochte verdachte uit aan Marokko

8 maart 2023 - 07:00 - Wereld

©

Een Marokkaanse man die wordt beschuldigd van het smokkelen van migranten, zal deze week horen of de Spaanse rechtbank zijn uitlevering aan Marokko goedkeurt.

In 2017 heeft de verdachte 28 Marokkaanse migranten vanuit Kenitra illegaal naar Spanje gebracht op een opblaasbare boot. Alle migranten werden intussen naar Marokko teruggestuurd. De smokkelaar werd in november vorig jaar in Almeria gearresteerd.

Lees ook: "De Algerijn" ontsnapte aan uitlevering door Marokkaanse nationaliteit aan te vragen

Volgens de aanklager zijn alle vereiste voorwaarden voor zijn uitlevering vervuld en is er geen sprake van "politieke motivatie" achter het verzoek van Marokko. De verdachte verzet zich echter tegen zijn uitlevering, meldt La Voz de Galicia.

Lees ook: Spanje: toename uitleveringsverzoeken door Marokko

De Audiencia Nacional stelt dat de verdachte en een medeplichtige, in april 2017 erin slaagden om "50 migranten naar de kust van Cadiz te brengen, in ruil voor de betaling van 30.000 dirham voor de verdachte en 20.000 dirham voor zijn medeplichtige". Deze daden kunnen volgens de rechtbank worden beschouwd als "misdaden van lidmaatschap van een criminele organisatie en illegale mensenhandel", wat kan leiden tot een gevangenisstraf van maximaal 15 jaar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team