Zoeken

Spanje verhoogt energieverkoop aan Marokko

24 juni 2022 - 19:40 - Wereld

©

De Spaanse uitvoer van elektriciteit naar Marokko, via de onderzeese verbinding in de Straat van Gibraltar, is in mei sterk gestegen. En dat terwijl de betrekkingen tussen Algerije en Spanje een dieptepunt hebben bereikt.

Spanje heeft zijn elektriciteitsverkoop aan Marokko tot recordhoogten verhoogd, in een periode van crisis tussen de Algerijnse regering en de regering van Pedro Sanchez. De betrekkingen tussen de twee landen verslechterden toen Spanje eerder dit jaar besloot om het autonomieplan van Marokko voor de Sahara te steunen.

Lees ook: Spanje voert meer gas uit dan het uit Algerije invoert

De uitvoer van elektriciteit is sinds 2020 geleidelijk aan toegenomen, tot de piek van 100.000 MWh in mei, volgens officiële cijfers van Red Eléctrica. Daardoor ontstond er voor Spanje een negatief saldo van bijna 38.000 MWh, tegenover een positief saldo van 58.200 MWh in mei 2021.

Lees ook: Spanje verdient 10 miljoen euro aan uitvoer gas naar Marokko

De stijging van de vraag heeft onder meer te maken met de recente hittegolf in Marokko, vertellen verschillende bronnen uit de sector aan La Información. Volgens de prognoses van Red Eléctrica, zou Spanje voor de maand juni een historisch negatief saldo bereiken in zijn uitwisselingen met Marokko, van meer dan 171.500 MWh.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team