Zoeken

Spanje: "Marokko vertraagt onderzoek naar ontsnapping vliegtuig"

15 november 2021 - 18:00 - Wereld

©

De Spaanse autoriteiten onderzoeken nog steeds het incident waarbij een twintigtal Marokkaanse migranten gebruik maakten van een noodlanding op de luchthaven van Palma de Mallorca, om weg te vluchten. Zij hekelen het gebrek aan medewerking van Marokko, dat traag is met de verstrekking van gegevens over de migranten.

"De traagheid waarmee Marokko belangrijke gegevens verstrekt over de voortvluchtigen hebben de zoektocht bemoeilijkt," vertellen bronnen dicht bij de zaak aan ABC. "De doeltreffendheid van het onderzoek heeft te lijden gehad onder de vertraging aan Marokkaanse zijde", aldus de bronnen. Ze benadrukken wel dat de persoonlijke gegevens van de voortvluchtigen, zoals hun naam en achternaam, "zeer snel" aan hen ter beschikking werden gesteld. Maar de gegevens zijn niet behulpzaam zonder foto’s van de betrokken personen.

Lees ook: Marokko onderzoekt immigratiepoging op luchthaven Mallorca

"Een voor- en achternaam volstaan niet om een doeltreffende huiszoeking te kunnen verrichten, vooral niet wanneer, zoals wordt vermoed, voortvluchtigen over documenten met verschillende namen beschikken", zeggen ze. De politie kon 12 Marokkaanse migranten oppakken, alsook de passagier die de noodlanding veroorzaakte door een diabetische coma te veinzen, en zijn medeplichtige. Ze zijn in voorlopige hechtenis genomen en worden beschuldigd van de verstoring van de openbare orde en poging tot smokkel van illegale immigranten. Ze riskeren een gevangenisstraf van 10 jaar.

Het onderzoek gaat verder om de twaalf andere personen te vatten die aan de politie wisten te ontsnappen. "Ze zijn waarschijnlijk angstig nu ze vernomen hebben dat hun metgezellen in de gevangenis zitten en beschuldigd worden van zeer ernstige misdaden. Ze bewegen zich daarom met de grootste voorzichtigheid," leggen dezelfde bronnen uit.

Lees ook: Marokkaanse ontsnapping uit vliegtuig op Facebook gepland

Volgens de eerste resultaten van het onderzoek, hebben de verdachten hun actie in juli vorig jaar voorbereid, door een bericht te publiceren op de pagina van een Marokkaanse Facebook-groep met de naam "Brooklyn". Daarin werden de verschillende fasen van het plan uiteengezet. Sommige voortvluchtigen hebben op deze pagina zelfs opgeschept over het bereiken van hun doel. De Spaanse autoriteiten willen van Marokko bevestiging dat zij inderdaad tot deze groep behoren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team