Zoeken

Marokkaanse ontsnapping uit vliegtuig op Facebook gepland

9 november 2021 - 12:00 - Wereld

©

Een Airbus A320 van Air Arabia moest vrijdag, tijdens een vlucht tussen Casablanca en Istanbul in Turkije, noodgedwongen omgeleid worden naar Palma de Mallorca in Spanje. Een twintigtal Marokkaanse passagiers maakten van de gelegenheid gebruik om weg te vluchten. De Spaanse politie onderzoekt nu of de noodlanding geen opgezet spel was.

Volgens de eerste resultaten van het politieonderzoek, blijkt de vluchtpoging van een twintigtal passagiers van de Air Arabia vlucht tussen Marokko en Turkije, vooraf te zijn gepland via een Facebookgroep met de naam Brooklyn. De pagina wordt gerund door jonge Marokkanen en heeft duizenden leden, meldt het Spaanse agentschap EFE.

Lees ook: Marokkanen vluchten uit vliegtuig na noodlanding in Spanje

In juli verscheen er een publicatie in de Facebook-groep Brooklyn: "Jongens, luister, de meesten van jullie willen emigreren. Volg dit plan: we hebben 40 vrijwilligers nodig, leden van Brooklyn die een vlucht moeten boeken naar Turkije via Spanje. Eén passagier moet doen alsof hij zodanig ziek is dat de bemanning genoodzaakt is om een noodlanding te maken, waardoor de anderen via de landingsbaan van de luchthaven kunnen ontsnappen. We gaan het in de komende dagen doen. Geïnteresseerden moeten zich melden".

De beheerder van de groep zou een Marokkaan uit Casablanca zijn. Nadat het vliegtuig een landing maakte omwille van medische redenen, bracht hij de passagiers op de hoogte van het evacuatieplan op zijn Facebook-profiel, dat 15.000 volgers heeft. Hij benadrukte dat "Brooklyn niet zomaar een band is, maar een legende".

Lees ook: Zeldzame video van Marokkaanse migranten op weg naar Spanje

De politie van Palma de Mallorca is er uiteindelijk in geslaagd om 12 van de gevluchte passagiers te arresteren, na de noodlanding van het vliegtuig op zaterdag 6 november op de luchthaven van één van de drukste steden van de Spaanse Balearen.

Eén van de leden van de Facebook-groep legde aan EFE uit dat "Brooklyn" een virtuele plek is voor vermaak en voor "het uitwisselen van grappen", maar ook voor solidariteit. Hij zegt dat de groep tevens acties organiseerde om geld in te zamelen en mensen in nood te helpen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team