Zoeken

Sebta en Melilla: einde smokkel aan grenzen met Marokko

26 april 2022 - 12:20 - Wereld

©

De grenzen van Sebta en Melilla met Marokko zullen binnenkort weer opengaan, waarschijnlijk op 30 april of 2 mei. Dit valt samen met het einde van de heilige maand Ramadan. Conform de overeenkomst die beide landen hebben gesloten, zal het goederenverkeer voortaan vlot en transparant verlopen, zonder smokkel.

"De ondernemers en bedrijfsverenigingen van Sebta en Melilla willen de oude gewoonten aan de grenzen niet langer in stand houden. Ze willen een handelsrelatie zonder faciliteiten, zonder juridisch vacuüm en met de eerbiediging van de mensenrechten. Het vervoer van smokkelwaar door draagsters zal niet meer worden toegestaan", zeggen ze.

Lees ook: Marokko heeft "perfect excuus" om grenzen met Spanje gesloten te houden

Volgens de gemeenschappelijke verklaring die de ontmoeting tussen Pedro Sánchez en Koning Mohammed VI op 7 april in Rabat bekrachtigde, zal het goederenverkeer aan de grenzen enkel via de commerciële douane verlopen. Zo zal de douanepost in Melilla, die in 2018 eenzijdig door Marokko werd gesloten, opnieuw heropend worden en zal er een nieuwe post komen in Sebta om definitief een einde te maken aan de smokkel, meldt ABC.

"In november 2019 stelde Marokko al een verbod in op atypische handel, voordat de grens in maart 2020 gesloten werd vanwege Covid", zegt Enrique Alcoba, voorzitter van de Confederatie van Ondernemers van Melilla. Hij hoopt op een snelle heropening van de grens. Volgens de sub-delegatie van de regering van Melilla zal de heropening "progressief" zijn. In een eerste instantie zullen grensarbeiders, binnenlandse werknemers met een visum en ingezetenen van de Europese Unie de grens mogen oversteken.

Lees ook: Ondernemers Melilla bieden lege pakhuizen gratis aan door einde smokkel

Vervolgens zullen de grenzen volledig worden heropend, nadat de commerciële douanediensten in Melilla en Sebta operationeel zijn geworden. "Er zal geen ruimte zijn voor smokkel", aldus Alcoba. Hij riep ook op tot een "intelligente grens" die een betere controle van de stroom aan mensen en goederen mogelijk zou maken. Hij is zich ervan bewust dat de bevolking van de provincies Nador en Tetouan vroeger van deze atypische handel leefde, maar hoopt dat de nieuwe economische zone van Fnideq voor werkgelegenheid zorgt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team