Zoeken

Spanje wil grenzen met Sebta en Melilla snel heropenen

22 april 2022 - 15:40 - Wereld

©

De Spaanse minister Fernando Grande-Marlaska van Binnenlandse Zaken, heeft maandag de wens geuit van zijn regering om de grenzen van Sebta en Melilla met Marokko "spoedig" en op een "geleidelijke" wijze te heropenen, zoals ook met de Marokkaanse overheid is afgesproken.

"De betrekkingen tussen Spanje en Marokko zijn altijd al van strategisch belang geweest en zullen nu verder worden verdiept. Daar moeten we allemaal blij mee zijn," zei Grande-Marlaska bij het verlaten van de Raad van Ministers. De minister vertelde ook verheugd te zijn over de hervatting van de zeeverbindingen met Marokko en verzekerde dat de landsgrenzen van Sebta en Melilla geleidelijk, maar zeer spoedig zullen worden heropend.

Lees ook: Melilla: betogers eisen heropening grens

Tientallen mensen, demonstreerden afgelopen donderdag te voet en met de auto bij de grenspost van Bni Nssar in de buurt van Melilla, om de heropening van de grens op te eisen, schrijft Publico. De krant vermeldt dat de actie werd gesteund door de partij Coalitie voor Melilla (CPM), via een bericht op haar officiële Twitter-account. "De bevolking van Melilla wacht al jaren op dit moment en het mag dus niet onnodig langer duren", aldus de partij.

De regeringsdelegatie in Melilla heeft woensdag gezegd dat er nog geen datum is geprikt voor de heropening van de grens. De delegatie wilde de geruchten die op de sociale media rondgaan de kop indrukken. Volgens de regionale voorzitter van de Volkspartij (PP), Juan José Imbroda, heerst er "een soort van totale onzekerheid over de heropening van de grensovergangen", met name omdat de werkzaamheden aan de grensovergangen nog niet zijn voltooid.

Lees ook: Spanje wil heropening grens Sebta uitstellen

Bewoners van Melilla hebben een oproep gelanceerd voor een nieuwe "vreedzame bijeenkomst" op zaterdag 23 april, voor het hoofdkwartier van de delegatie, om de heropening van de grens te eisen. Sabrina Moh, regeringsafgevaardigde, heeft de demonstranten reeds gewaarschuwd dat ze niet zal toegeven aan druk en dreigementen, en benadrukte dat de Spaanse regering de gezamenlijke routekaart met Marokko eerbiedigt en het algemeen belang zal behartigen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team