Zoeken

Grens Sebta met Marokko "in nabije toekomst" heropend

23 april 2022 - 10:20 - Wereld

©

De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, Fernando Grande-Marlaska, heeft de president van Sebta, Juan Vivas, dinsdag verzekerd dat de heropening van de Tarajal-grensovergang "in de nabije toekomst" zal plaatsvinden, waarschijnlijk begin mei.

Volgens bronnen geraadpleegd door Europa Press, wordt de opening van de grens van Sebta met Marokko begin mei verwacht. Dit valt samen met het einde van de heilige maand Ramadan in Marokko. Volgens Fernando Grande-Marlaska zal de grens "in de nabije toekomst op een geleidelijke en progressieve" manier worden heropend, totdat het verkeer van personen en goederen volledig hersteld wordt, overeenkomstig de voorwaarden die Spanje en Marokko overeengekomen zijn.

Lees ook: Spanje wil grenzen met Sebta en Melilla snel heropenen

"Er zal in alle stadia permanent contact worden onderhouden met de autonome stad om informatie uit te wisselen en suggesties en voorstellen te verzamelen", aldus Marlaska. De minister voegt eraan toe dat de geleidelijke heropening van de grens gepaard zal gaan met "een onmiddellijke versterking van de politiemacht", om de huidige uitdagingen het hoofd te kunnen bieden.

De veiligheid en de controles zijn in de hele autonome stad "verscherpt", met name in de voorsteden, sinds de dood van een door het hoofd geschoten tiener op zaterdag. Het incident leidde tot gewelddadige botsingen in verschillende buurten waar de bewoners een grotere aanwezigheid van de politie eisten. "De arrestatie van de vermeende daders van de moord op de 16-jarige jongen is een "absolute prioriteit voor de nationale politie," zei hij.

Lees ook: Marokkaanse diaspora blij met hervatting zeeverbindingen

Fernando Grande-Marlaska kondigde tevens de deelname aan van Sebta aan de zomeroperatie Marhaba 2022. De president van Sebta was verheugd over dit nieuws, dat hij beschouwt als "een nieuwe stap in de richting van de doelstelling van normalisatie".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team