Zoeken

Spanje in contact Marokko om nieuwe bestorming grenzen te voorkomen

4 maart 2022 - 11:00 - Marokko

©

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken José Manuel Albares verklaarde donderdag dat hij in contact staat met de Marokkaanse autoriteiten over de situatie in Melilla, waar woensdag en donderdag twee bestormingen door migranten uit Sub-Sahara plaatsvonden.

In een interview met La Sexta TV, zoals gemeld door Europa Press, erkende de minister dat er in Spanje gedurende meerdere maanden geen dergelijke bestormingen waren geweest en dat de samenwerking met de Marokkaanse autoriteiten had geholpen om pogingen af te weren.

Lees ook: Bestorming Melilla: Spanje bekritiseert passiviteit Marokko (video)

De minister verklaarde dat hij "contact heeft gehad met de Marokkaanse autoriteiten om deze situatie uit te leggen", maar gaf geen details over deze gesprekken en erkende dat hij "verscheidene uren aan de zaak had besteed".

Op woensdag klommen ongeveer 2500 migranten over het hek bij de grensovergang van Melilla en slaagden 500 erin de autonome stad te bereiken. Donderdag deden 1200 migranten een nieuwe poging, die voor 350 van hen succesvol was. Allen zijn naar een vluchtelingencentrum gebracht waar zij de vluchtelingenstatus moeten aanvragen.

Lees ook: Marokkaanse agenten gewond, sommigen overleden, bij grens Melilla

Minstens 25 agenten van de Guardia Civil raakten bij de twee bestormingen gewond, terwijl de Spaanse politie twee gewonden registreerde. Spaanse media meldden ook dat Marokkaanse ordehandhavers gewond zijn geraakt.

Bladna.nl