Zoeken

Spanje: celstraf voor racistische aanval op Marokkaan

31 januari 2022 - 19:40 - Wereld

©

De provinciale rechtbank van de Balearen heeft een man tot een gevangenisstraf van zeven maanden veroordeeld, omdat hij in de gemeente Artà in Mallorca een Marokkaan met een mes bedreigde en hem een "schijtmoor" noemde.

De rechter oordeelde dat de beschuldigde, die vervolgd werd voor bedreiging, geen racistische daad heeft gepleegd en niet "uitsluitend handelde uit minachting en xenofobie", zoals de openbare aanklager beweerde. Het OM eiste een celstraf van één jaar en acht maanden, aldus Europa Press.

Lees ook: Marokkaans gezin slachtoffer racisme in Barcelona

De feiten speelden zich af in mei vorig jaar. De verdachte, die het slachtoffer niet kende, kwam hem tegen op straat. Hij noemde hem een "schijtmoor" en bedreigde hem met een mes. De Marokkaan rende weg van zijn aanvaller, maar deze liep hem achterna en bleef beledigingen roepen.

De dader slaagde erin om het slachtoffer vast te grijpen en tegen een muur te drukken, terwijl hij hem bedreigde met een mes op zijn buik. Het slachtoffer bleef ongedeerd dankzij de tussenkomst van agenten van de Guardia Civil, die snel ingrepen en de aanvaller overmeesterden.

Lees ook: Trainster noemt Haags atletiektalent ’rot-Marokkaan’

De beschuldigde daagde niet op tijdens de zitting in de rechtbank, met het argument dat hij niet op de hoogte was van de datum van de rechtszaak. Zijn uitleg werd verworpen door de rechtbank, die beklemtoonde dat hij een persoonlijke dagvaarding had ontvangen om het proces bij te wonen en dat hij geen melding heeft gemaakt van een overmacht waardoor hij niet aanwezig zou zijn. De rechtbank veroordeelde hem op basis van het relaas van het slachtoffer, dat werd bevestigd door de versie van de Guardia Civil.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team