Zoeken

Spanje moet 500.000 euro schadevergoeding betalen aan Marokkaan

4 januari 2023 - 11:00 - Marokko

©

Een man van Marokkaanse afkomst en zijn Mexicaanse vrouw, die in 2016 werden gearresteerd en opgesloten op verdenking van terrorisme, zijn door Audiencia Nacional (Spaanse Hooggerechtshof) vrijgesproken. Voor deze periode van vrijheidsberoving en voor de geleden schade zullen zij worden vergoed.

Het echtpaar was in 2016 gearresteerd en in voorlopige hechtenis genomen voor het verspreiden van jihadistische propagandavideo’s van Daesh op Facebook, meldt El Confidencial. De Spaanse justitie veroordeelde de man tot zeven jaar en de vrouw tot anderhalf jaar gevangenisstraf in 2018 wegens jihadistische indoctrinatie en verheerlijking van terrorisme. Het vonnis werd echter vernietigd in beroep door het Hooggerechtshof.

Lees ook: Marokkaan ten onrechte beschuldigd van terrorisme eist schadevergoeding van Spanje

De man werd in oktober 2019 door het Hooggerechtshof definitief vrijgesproken. Volgens de rechters waren er "geen objectieve gegevens die een of meer daden van samenwerking door de verdachte met een terroristische organisatie bewijzen of suggereren". Ook zijn vrouw werd vrijgesproken omdat de Facebook-posts volgens de rechters "niet aanzetten tot geweld of opruiing en het terrorisme of de daders ervan niet verheerlijken". Het echtpaar besloot na de vrijspraak in 2020 een financiële vergoeding aan te vragen voor de tijd die zij onrechtmatig in de gevangenis hebben doorgebracht. Daarbij heeft de Marokkaanse man bijna drie jaar (1044 dagen) en zijn vrouw 333 dagen in de gevangenis doorgebracht.

Het echtpaar diende een klacht in bij het Hooggerechtshof waarin het de gebrekkige rechtspraak aan de kaak stelde en een vergoeding eiste voor de "aanzienlijke schade" die het had geleden. Volgens hen verdiende de Marokkaan voor zijn arrestatie 3642 euro per maand, waarmee hij zichzelf en zijn kinderen van vier en één jaar onderhield. Na zijn arrestatie verklaarde de man dat hij "geen salaris van 125.042 euro meer ontving omdat hij zijn baan had verloren".

Lees ook: Rehabilitatie ten onrechte veroordeelde Marokkaan in Frankrijk

Het koppel eiste dat de Spaanse staat hen 739.478,64 euro zou betalen voor deze professionele, persoonlijke en familiale schade en voor de schade aan hun publieke imago, dat "volledig vernield" werd door de bekendmakingen over hun arrestatie en veroordeling, waarin zij als "jihadisten" werden beschreven. Het gaat om 534.676,34 euro voor de man en 204.803,30 euro voor de vrouw. Het verzoek om schadevergoeding werd door de rechters ingewilligd, maar het door het echtpaar geëiste bedrag werd verlaagd. De rechtbank erkende dat zij en hun kinderen "morele schade" en "aanzienlijke psychiatrische en psychologische schade" hadden geleden en veroordeelde de staat tot betaling van 450.886 euro aan de man en 45.000 euro aan de vrouw.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team