Zoeken

Marokkaan vrijgesproken na vijf jaar onterechte detentie in Spanje

21 januari 2023 - 08:00 - Wereld

©

De Marokkaan Farid Hilali zat bijna vijf jaar zonder proces in een Spaanse gevangenis op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten. Het Spaanse Nationale Hooggerechtshof veroordeelde het ministerie van Justitie tot de betaling van een schadevergoeding van 86.000 euro aan Hilali, voor de schade die hij heeft geleden door zijn voorarrest van 1710 dagen.

De uitspraak van 3 november benadrukt de gerechtelijke dwalingen in de zaak en onderstreept het belang van het vermoeden van onschuld en de bescherming van de rechten van de verdachte in gerechtelijke procedures.

Lees ook: Marokkaan ten onrechte beschuldigd van terrorisme eist schadevergoeding van Spanje

De Spaanse autoriteiten brachten Hilali, onder leiding van rechter Baltasar Garzón en de politie, in verband met de terroristische aanslagen op de Twin Towers in New York en het Pentagon, vanwege zijn telefoongesprek met de Spaans-Syrische salafist, Imad Eddin Barakat, bekend als Abu Dahdah, die wordt beschouwd als de belangrijkste leider van Al-Qaeda in Spanje. De transcripties van dit gesprek werden door justitie en politie als verdacht beschouwd.

Lees ook: Marokkaan eist 1,8 miljoen euro van Spaanse justitie

Na bijna vijf jaar in de gevangenis te hebben doorgebracht werd Hilali uiteindelijk vrijgesproken en erkend als slachtoffer van een gerechtelijke dwaling. Het compensatiebesluit van 86.000 euro is dan ook de logische volgende stap om de door deze fout veroorzaakte schade te herstellen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team