Zoeken

Spaanse hof vernietigt besluit om nationaliteit te ontzeggen aan zieke Marokkaan

27 november 2022 - 17:30 - Marokkanen in het buitenland

©

Het Spaanse Hooggerechtshof heeft een beslissing van de nationale rechtbank vernietigd, waarbij de Spaanse nationaliteit werd ontzegd aan een Marokkaan die aan paranoïde schizofrenie lijdt. Het hooggerechtshof oordeelde dat geestesziekte geen reden kan zijn om iemand de Spaanse nationaliteit te ontzeggen.

De Marokkaan woont al 30 jaar in Spanje en werd, nadat hij als paranoïde schizofreen was gediagnosticeerd, vier keer gearresteerd maar nooit vervolgd. Rekening houdend met zijn blanco strafblad heeft het Hooggerechtshof het vonnis van de nationale rechtbank vernietigd, omdat er geen reden was om de nationaliteitsaanvraag van de Marokkaan af te wijzen.

Lees ook: Spanje weigert staatsburgerschap aan "Marokkaanse spion"

Volgens het Hooggerechtshof is het aan de verzoeker om zijn "goed gedrag" aan te tonen en moet de administratie kijken naar alle elementen die door de verzoeker worden aangevoerd, zowel de nadelige als de gunstige, vóór en tijdens de ziekte.

Lees ook: Marokkaanse vrouw verliest Zwitsers paspoort na echtscheiding

Deze opvatting wordt niet gedeeld door rechter Inés Huerta. Zij oordeelde dat "chronische paranoïde schizofrenie een ongeneeslijke zeer ernstige ziekte is. Bovendien is het moeilijk te behandelen en leidt de aandoening tot agressief gedrag, zoals blijkt uit de arrestaties waaraan hij is onderworpen". En dit is onverenigbaar met het goede burgerlijke gedrag dat wordt vereist.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team