Zoeken

Grensbeveiliging: Frontex klaar voor "onmiddellijke actie" in Sebta

10 augustus 2021 - 15:00 - Wereld

©

De Europese grensbewakingsorganisatie Frontex verzekert over voldoende capaciteit en middelen te beschikken om "onmiddellijk" op te kunnen treden aan de grenzen van Sebta en Melilla, om invasies van migranten te beperken, indien Spanje om hulp vraagt.

Het Europese agentschap Frontex, dat zijn permanente actie wil versterken om de grenzen en de kusten van de EU beter te bewaken, is bereid personeel naar Sebta en Melilla te sturen als Spanje daarom vraagt. Dit verklaarde Fabrice Leggeri, directeur van het agentschap, in een interview met La Razón.

Lees ook: Europa zet Marokko onder druk

"Wij hebben de capaciteit om onmiddellijk op te treden in Sebta en Melilla als Spanje ons daarom vraagt. Tot dusver zijn 250 Frontex-agenten ingezet aan de Andalusische kust in het kader van de Índalo-missie. Een deel van dit personeel kan op elk moment naar Sebta en Melilla worden overgeplaatst als Spanje het vraagt," aldus Leggeri.

"Op dit moment is onze belangrijkste doelstelling de ontwikkeling van een permanent korps, dat volgens de doelstelling van de Europese Commissie tegen 2027 tot 10.000 soldaten zou moeten tellen. We hebben al 600 soldaten aangeworven die klaar zijn om in het veld te worden ingezet en ongeveer 200 soldaten die momenteel een opleiding volgen aan de politieacademie in Avila", voegde de directeur van Frontex eraan toe. Hij wijst er op dat "al het personeel dat betrokken is bij operaties, eerst een opleiding krijgt over de grondrechten en de toegang tot internationale bescherming, voordat het ingezet wordt".

Lees ook: Spanje wil meer middelen uittrekken voor grensbeveiliging met Marokko

Leggeri merkt ook op dat de migratiestromen naar de EU met 15% zijn toegenomen ten opzichte van 2020. "We hebben gemerkt dat landen die aan de EU-grenzen liggen, zoals Turkije, Wit-Rusland of Marokko, illegale immigratie gebruiken als een wapen om de EU te destabiliseren," zei hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team