Zoeken

Spaanse boer geeft watermeloenen gratis weg uit protest tegen "Marokkaanse invasie"

7 juni 2023 - 22:30 - Wereld

┬ę

Een boer uit Motril in Spanje heeft besloten om bijna 100 ton watermeloenen weg te geven vanwege de ineenstorting van de prijzen door de "invasie" van Marokkaanse producten.

Landbouwer Manuel Puertas heeft besloten om 80% van zijn productie, of bijna 100.000 kilo watermeloenen, weg te geven. "Ik geef ze liever weg dan dat ze hier wegrotten", zei hij in het Cuatro-programma "Todo es mentira". Hij stelt hiermee de "invasie" van Marokkaanse groenten en fruit op de markt aan de kaak.

Lees ook: Watermeloenproductie problematisch in Marokko

Twee op de drie watermeloenen die in Spanje worden geconsumeerd komen uit Marokko en Senegal. Zou dit komen doordat de producten zo goedkoop zijn? "Ik denk het niet, want om watermeloenen uit andere landen te halen worden er extra kosten gemaakt voor benzine, arbeid en transport", legt Puertas uit. Hij roept de autoriteiten op om een oplossing te vinden voor deze situatie.

Lees ook: Watermeloenen zijn luxeproduct geworden in Marokko

"Producten worden uit andere landen geïmporteerd en vervolgens worden de etiketten vervangen zodat ze als Spaanse producten kunnen worden verkocht", bekritiseert de boer uit Murcia. Daardoor is hij "25.000 tot 30.000 euro" kwijt. "We verkopen liever watermeloenen uit Marokko dan onze eigen meloenen", klaagt hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team