Zoeken

Halal supermarkten boezemen grote winkelketens angst in

6 juni 2023 - 10:00 - Wereld

©

Winkelketen Auchan heeft zojuist aangekondigd zeven supermarkten in Frankrijk te sluiten, waaronder twee in Les Mureaux en Rambouillet in de Yvelines. Ze zijn onvoldoende winstgevend geworden door de hevige concurrentie van HMarket, een halal supermarktketen die slim wordt gepromoot: je kunt er je schapenvlees voor Eid bestellen, de caissières dragen een hoofddoek, alle producten zijn halal en ze verkopen geen alcohol.

De twee supermarkten van de beroemde keten in de Yvelines zullen in de komende maanden worden verkocht, maar de 92 werknemers in vaste dienst zullen volgens het management hun baan kunnen behouden. De groep heeft de moeilijke beslissing moeten nemen vanwege de winstgevendheid die onvoldoende is geworden door de hevige concurrentie van Carrefour, Leclerc, maar vooral van Hmarket in Les Mureaux, en Carrefour-Flins in Rambouillet, meldt Le Parisien.

Lees ook: Nederlandse moslims doen veel impulsaankopen tijdens Ramadan

In Les Mureaux heeft Auchan veel last gehad van de komst van HMarket eind 2021, een keten die in 2006 is opgericht en gespecialiseerd is in "etnisch voedsel". De keten verkoopt alleen halal vlees en geen alcohol. Het is een keuze die volledig wordt omarmd door de stad waar een grote moslimgemeenschap woont. "Het is jammer voor Auchan, want het is de enige winkel in de buurt voor iedereen in de woonwijk, maar als die sluit, kom ik naar hier. Ik heb gehoord dat het heel goedkoop is," zegt de 28-jarige Aminata.

Sylvain en Josette, twee klanten van Auchan, hebben de winkel ingeruild voor HMarket, waar ze nu fruit en groenten inslaan. "Sinds de inflatie aarzelen we niet meer om te kiezen. En Auchan is te duur geworden, zelfs het personeel geeft dat toe. Dus gaan we naar HMarket. De caissières dragen een hoofddoek, dat is waar, en dat doet de eerste keer een beetje vreemd aan. Maar we gaan erheen om boodschappen te doen, meer niet. Kijk, we kwamen buiten met drie tassen vol groenten voor maar 32 euro", zegt het stel uit Vernouillet.

Lees ook: Ook Belgische supermarkten vieren Ramadan

De prijzen van de halal-supermarkt zijn onverslaanbaar. Paprika’s kosten 3,29 euro per kilo, vergeleken met 6,99 euro bij Auchan. "Het is echt interessant. Ik heb een beetje medelijden met Auchan. Voor grote aankopen ga ik voortaan naar Carrefour-Flins of Lidl. En naar HMarket, dat wordt mijn tweede kleine Carrefour voor de dagelijkse boodschappen", zegt Sabah, een vrouw van in de vijftig uit Les Mureaux. Met de extreem lage prijzen geniet HMarket een goede reputatie in een tijd van hoge inflatie.

Bladna.nl