Zoeken

Watermeloenproductie problematisch in Marokko

29 mei 2023 - 10:00 - Economie

©

De Marokkaanse watermeloensector bevindt zich in een moeilijke periode, die gekenmerkt wordt door ernstige droogte en beperkende maatregelen vanwege de overheid. Dit heeft geleid tot een paradoxale situatie met overvloedige hoeveelheden watermeloenen, maar onvoldoende vraag op de markt.

De watermeloenindustrie in Marokko kampt met grote moeilijkheden als gevolg van het ergste droogtejaar in vier decennia, aldus een rapport van Fresh Plaza. Bovendien heeft de Marokkaanse regering in bepaalde regio’s van het land productiebeperkingen opgelegd. Dit heeft gevolgen voor het aanbod van watermeloenen op de markt.

Lees ook: Veel vraag naar Marokkaanse groenten en fruit in Europese supermarkten

De regio Zagora is bijzonder hard getroffen door de beperkingen. "Aangezien Zagora tot de meest beperkte regio’s hoort, is het aannemelijk dat er een gebrek aan volume is ontstaan. De lokale overheid heeft de teeltoppervlakte teruggebracht tot 1,5 hectare per teler. De marktsituatie is echter heel anders, met overvloedige volumes en onvoldoende vraag. Dit is te wijten aan een toename van het aantal telers als reactie op de beperking van het teeltareaal per teler", legt een plaatselijke teler uit.

Een andere teler voorspelt "zeer binnenkort grote volumes, zodra de andere regio’s hun oogst hebben beëindigd", en voegt eraan toe dat verscheidene telers grote oppervlakten hebben bestemd voor de productie van deze vrucht en dat "nieuwe investeerders hun intrede doen in de sector, aangemoedigd door het succes van vorig jaar".

Lees ook: Marokkaanse steden verbieden teelt meloenen

Volgens een derde teler in de regio Souss-Massa "zal het einde van het watermeloenseizoen moeilijk worden voor zowel telers als exporteurs, met overschotten en dalende prijzen. Maar we blijven optimistisch en hopen dat de vraag zal verbeteren zodra de temperaturen in Europa weer stijgen, vooral gezien de daling van de Spaanse volumes".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team