Zoeken

Spaanse zusjes al meer dan een jaar gestrand in Marokko

19 april 2021 - 15:00 - Wereld

©

De 12-jarige Éva en haar 6-jarige zusje Farah zijn samen met hun moeder Randa Taabani al een jaar gestrand in Marokko. Door de reisbeperkingen die zijn ingevoerd om het coronavirus te bestrijden kunnen ze niet terug keren naar hun thuisland Spanje. Hierdoor hebben de zusjes een jaar school gemist.

Éva, Farah en hun moeder zijn drie van de vele Spanjaarden die Marokko niet kunnen verlaten vanwege het reisverbod. Ze wachten nu al een jaar op repatriëring naar Sebta. De vader van het gezin, Pedro González, heeft het afgelopen jaar verwoede pogingen gedaan om zijn vrouw en dochters terug naar Spanje te halen. "Mijn vrouw en mijn dochters wonen in een gehuurd huis in M’diq dat we met veel moeite betalen", zegt de vader. Ook vertelt hij dat zijn kinderen, "het hele jaar niet naar school zijn geweest". Zijn dochters hebben beiden de Spaanse nationaliteit, maar zijn vrouw heeft na een huwelijk van twaalf jaar nog steeds geen Spaans paspoort.

"Veel in Marokko gestrande Spanjaarden kopen kaartjes voor schepen op de zwarte markt en zien dat hun formulieren herhaaldelijk worden afgewezen", zegt González. Hij beklaagt zich over de hoge prijzen van de kaartjes voor een overtocht. "Je hoeft alleen maar naar de pagina van de Spaanse ambassade in Marokko te kijken om het te zien. Je moet ongeveer 200 euro betalen voor een kaartje dat minder dan 40 euro zou moeten kosten," vertelt hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team