Zoeken

Ruim duizend minderjarige migranten zwerven door Sebta

22 mei 2021 - 11:06 - Wereld

©

Onder de migranten die en masse zijn aangekomen in de Spaanse stad Sebta, zijn veel kinderen en zelfs peuters die door hun familie zijn meegenomen tijdens de overtocht. De Spaanse politie heeft bekend gemaakt dat er 5600 migranten zijn teruggestuurd naar Marokko en dat er nog zeker 1500 minderjarigen zijn achtergebleven die hun plan moeten zien te trekken op straat.

Groepjes minderjarigen met een leeftijd tussen de 12 en 17 jaar zwerven momenteel door de straten van de Spaanse stad. Ze waren onderdeel van de grote groep migranten die aan het begin van de week massaal een overtocht maakte vanuit Marokko naar Sebta. De naar schatting meer dan duizend kinderen hebben hun scholen en gezinnen verlaten in de zoektocht naar een betere toekomst in Europa. Volgens radiostation RFI hangen de minderjarigen op straat in de hoop dat er een plekje vrij komt bij de opvang van het Rode Kruis.

"We maakten gebruik van het probleem tussen Marokko en Spanje om rustig over te kunnen steken. Wat ik wil, is naar Europa gaan. Er is geen werk in Marokko en ik heb geen gezin meer, ik ben alleen", vertelt één van de minderjarigen aan RFI.

De inwoners van Sebta maken zich zorgen over de grote groepen minderjarige migranten die er door de straten zwerven. Sara, een inwoner van de Spaanse stad, uit haar zorgen over de situatie. "Kinderen kunnen niet naar school en er zijn veel winkels en supermarkten die de deuren gesloten houden. Mensen zijn bang", vertelt ze.

De 25-jarige Maria heeft een andere mening en vindt dat de minderjarige migranten niet gestigmatiseerd moeten worden. "Ze doen niemand pijn, ze komen gewoon op zoek naar een beter leven, en wij stellen hen verantwoordelijk, maar de fout komt uit Marokko."

Door de tussenkomst van het Marokkaanse leger is de situatie aan de grens bij Sebta weer gestabiliseerd. Dat Spanje nu zorg moet dragen voor ruim duizend niet-begeleide minderjarigen leidt tot verontwaardiging in de Spaanse politiek. Met name de Vox-partij is hier fel tegen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team