Zoeken

Marokko hekelt aanwezigheid Spaans militair schip bij Melilla

18 januari 2022 - 19:00 - Marokko

©

Momenteel is een militair schip van de Spaanse marine op missie in de regio Melilla. De aanwezigheid van het schip in de enclave werd niet positief verwelkomd door Marokko, dat verontwaardigd reageerde.

In een tweet kondigde de Spaanse Generale Staf van Defensie (EMAD) aan dat het schip permanent "maritiem toezicht" houdt in de Spaanse territoriale wateren bij Melilla, dicht bij Marokko, meldde Vozpópuli.

Lees ook: Aanwezigheid Marokko bij Islas Chafarinas "geen bedreiging" voor Spanje

In Marokko heeft het nieuws een golf van reacties teweeggebracht. Verscheidene media in het koninkrijk bestempelden de aanwezigheid van het Spaanse schip in Melilla als een provocatie, die de zware diplomatieke crisis tussen de twee landen kan verergeren. "Spanje provoceert Marokko" luidt de kop van sommige Marokkaanse dagbladen, terwijl anderen spreken van een "nieuwe crisis" of "oorlogsdreigingen".

De Spaanse marine vermeldt niet voor het eerst dat zij belast is met het toezicht op de soevereiniteit in de Spaanse enclaves bij Marokko, met name op de rotsen van Vélez de la Gomera en Al Hoceima en op de Islas Chafarinas. Er is steeds een sterke en permanente militaire aanwezigheid.

Lees ook: Marokko provoceert Spanje opnieuw

Vermeldenswaardig is dat de Spaanse marine in 2021 de lichamen die op de rotsen van Vélez de la Gomera en Al Hoceima begraven lagen, naar de begraafplaats van Melilla overgebracht heeft, omdat de begraafplaatsen van deze rotsen in een vergevorderde staat van verval verkeren. Onlangs heeft de Spaanse marine ook een missie uitgevoerd om het moreel van de op deze eilanden gestationeerde officieren te beoordelen en na te gaan hoe hun leef- en werkomstandigheden verbeterd kunnen worden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team