Zoeken

Spaanse politie bekritiseert steun aan Marokko

24 augustus 2021 - 12:40 - Wereld

©

Spaanse politieagenten zijn het er niet mee eens dat hun regering meer geld investeert om de Marokkaanse politie uit te rusten, terwijl zij zelf ook nood hebben aan meer middelen om het hoofd te kunnen bieden aan massale en herhaalde invallen van migranten. Zij roepen op tot een "heroriëntering" van de financiële steun aan Marokko.

De verenigde vakbond van de Spaanse Politie is het niet eens met de steun aan Marokko en vraagt aan de Spaanse regering meer middelen om zelf doeltreffend op te kunnen treden tegen de "golf van pateras" (kleine bootjes) die de laatste tijd binnenstromen, met name in de steden Sebta en Cádiz, en op de Canarische Eilanden en de Balearen. "Er worden meer middelen toegekend aan de Marokkaanse politie ten koste van de Spaanse", aldus de vakbond tegen El Español.

Lees ook: Grenspolitie: Spanje steunt Marokko ondanks conflict

De regering van Pedro Sánchez zou de Marokkaanse grens-bewakingstroepen in drie jaar tijd hebben versterkt met meer dan 30 miljoen euro aan uitrusting. "De meer dan 200 terreinwagens van de laatste generatie, troepen-transportwagens, semi-rigide boten en thermische camera’s, die de Spaanse regering in 2019 aan Marokko heeft geleverd om de strijd tegen illegale immigratie te versterken, hebben hun nut niet echt bewezen tijdens de recente invallen van migranten", hekelt de vakbond. Ook wordt opgemerkt de politie en de Guardia Civil met de beperkte middelen en mogelijkheden waarover ze beschikken, altijd hebben "geprobeerd om de komst van migranten af te remmen".

De vakbond van de Guardia Civil (AUGC) is het eens met de politie. "We kampen met een acuut gebrek aan agenten, voertuigen en uitrusting, om de illegale immigratie in Sebta, Melilla, Almeria, Murcia en de Canarische Eilanden doeltreffend te kunnen bestrijden," aldus de Spaanse organisatie. Zij voegen eraan toe dat "het zeer moeilijk is om aan de gendarmerie die aan de commando’s van deze steden en provincies is toegewezen, uit te leggen dat de regering meer dan 30 miljoen euro steun heeft verleend aan de Marokkaanse politie".

Lees ook: Grensbeveiliging: Frontex klaar voor "onmiddellijke actie" in Sebta

De politie en de Guardia Civil eisen daarom dat de regering "meer investeert in de menselijke en materiële middelen van de Spaanse grenspolitie om de nieuwe migratie-lawine beter onder controle te krijgen", zelfs als dit een "herformulering" vereist van de aan Marokko toegekende steun.

Dit jaar zijn meer dan 18.000 migranten in Spanje aangekomen, van wie 80% over zee. Dit is een stijging met meer dan 50% ten opzichte van dezelfde periode in 2020.

Bladna.nl