Zoeken

Spaanse krant veroordeeld voor zwartmaken Marokkaans bedrijf

21 september 2022 - 23:00 - Marokko

©

De Spaanse krant El Mundo is door een rechtbank in Barcelona veroordeeld tot het betalen van een symbolische euro voor een publicatie waarin een Marokkaans bedrijf ervan werd beschuldigd als "dekmantel voor Marokkaanse spionnen" te dienen.

In haar bijlage "Crónica" van juni 2019, berichtte de krant El Mundo over een gerechtelijk onderzoek naar de vermeende verduistering van subsidies van de Marokkaanse staat. Volgens de krant zouden overheidsmiddelen zijn verduisterd en overgemaakt naar persoonlijke rekeningen van "spionnen" of mensen met banden met de Marokkaanse inlichtingendienst. In het artikel stond ook dat er "lege vennootschappen" waren opgericht om dit geld "wit te wassen".

Lees ook: Beroving Marokkaanse diplomaten in Colombia spionage-kwestie?

Volgens het dossier is een reisbureau in Mataró, dat eigendom is van de echtgenote van de voorzitter van de Unie van Islamitische Culturele Centra van Catalonië (UCCIC), een "brievenbusmaatschappij". Het zou zijn opgezet om geld wit te wassen. De voorzitter van de UCCIC zou subsidies van meer dan 2 miljoen euro per jaar hebben ontvangen van het Marokkaanse ministerie van Islamitische Zaken. Het geld werd "omgeleid naar de bankrekening van zijn vrouw en naar het reisbureau".

Het reisbureau heeft de krant El Mundo en haar hoofdredacteur voor de rechtbank van Mataró gedaagd wegens smaad en eerroof. De rechtbank sprak de krant vrij op grond van het feit dat "hoewel er valse informatie werd gepubliceerd, deze in wezen waar was" en werd ondersteund door bewijsmateriaal.

Lees ook: Marokko van lijst landen die Pegasus mogen gebruiken gehaald

De rechtbank van Barcelona oordeelde echter dat het reisbureau een afzonderlijke rechtspersoonlijkheid had ten opzichte van de personen die de subsidies uit Marokko ontvingen. Ook de persoonlijke en zakelijke betrekkingen tussen de aandeelhouders en deze personen "rechtvaardigen niet dat de vermeende criminele handelingen van deze personen aan de vennootschap worden toegeschreven". De rechtbank heeft de krant veroordeeld tot hoofdelijke schadeloosstelling voor een bedrag van 1 euro, tot intrekking van de publicatie en tot het uitbrengen van een nieuwe publicatie in gedrukte en digitale vorm over het onderwerp.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team