Zoeken

Beroving Marokkaanse diplomaten in Colombia spionage-kwestie?

3 september 2022 - 11:20 - Wereld

©

Marokkaanse diplomatieke bronnen zijn ervan overtuigd dat de twee ambtenaren van de Marokkaanse ambassade in Bogotá die in augustus werden beroofd, bespioneerd werden door de Colombiaanse inlichtingendienst.

De beroving van twee ambtenaren van de Marokkaanse ambassade in Colombia heeft veel weg van een spionage-operatie, zeggen Marokkaanse politieke en diplomatieke bronnen. Farida Loudaya, de Marokkaanse ambassadeur in Colombia, sloot de hypothese uit, maar bronnen in Rabat vertellen aan Atalayar dat de gestolen telefoon en tablet bestemd waren voor professioneel gebruik. Dat de nieuwe Colombiaanse regering van standpunt veranderde ten gunste van de Polisario, zou de reden kunnen zijn voor de vermeende spionage-operatie.

Lees ook: Marokkaanse diplomaten in Colombia beroofd na avondje stappen met escorts

"Met de regeringswissel in Colombia en de komst van een radicaal links dat voor het eerst in een halve eeuw pro-Polisario is, konden we een dergelijke actie verwachten," zeggen dezelfde bronnen. De eerste actie betreffende het buitenlands beleid van Petro Gustavo bij de machtswissel op 7 augustus, was meteen het herstel van de betrekkingen met de Polisario. Daarmee betwist hij het besluit van zijn voorganger, Iván Duque, om het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara te steunen.

Lees ook: Beroving Marokkaanse diplomaten in Colombia, stunt van vijandelijke inlichtingendiensten?

De twee ambtenaren van de ambassade (een raadsman en een boekhouder) nodigden twee vrouwen uit voor een diner, die zij op het internet hadden ontmoet. Na de maaltijd zijn de twee dames meegegaan naar het huis van één van hen. Ze drogeerden de diplomaten en namen hun spullen mee. Inmiddels zijn de twee ambtenaren naar Marokko teruggeroepen, waar ze voor de tuchtkamer moesten verschijnen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team