Zoeken

Vastgoedfraude van 30 miljoen dirham in Benslimane

21 maart 2022 - 11:00 - Marokko

©

De rechtbank van eerste aanleg van Ain Sebaa in Casablanca heeft de voorzitter van een coöperatie, zijn echtgenote en twee collega’s veroordeeld tot gevangenisstraffen van 2 tot 9 jaar wegens fraude en verduistering.

Alle beklaagden waren leden van de coöperatie "Bassatine" in El Mansouria (provincie Benslimane). De voorzitter werd veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf, zijn vrouw tot 2 jaar, en de penningmeester en de landmeter tot 7 jaar gevangenisstraf zonder de mogelijkheid van voorwaardelijke vrijlating, meldt het dagblad Assabah. De vier verdachten moeten naast de gevangenisstraffen een gezamenlijke schadevergoeding van 30,95 miljoen dirham betalen aan de leden van de woningcoöperatie.

Lees ook: Vastgoedroof: vereniging vraagt Mohammed VI om hulp

De zaak kwam in een stroomversnelling toen 200 leden een rechtszaak aanspanden waarin ze beweerden dat ze sinds de oprichting van de coöperatie in 2015 elk meer dan 300.000 dirham hadden gestort, maar nooit waren uitgenodigd voor een vergadering om te horen hoe de gestorte middelen werden beheerd.

Naast het feit dat zij de bestuursleden ervan beschuldigen nooit te hebben betaald voor de grond waarop de flats zouden worden gebouwd, hebben zij ook vernomen dat de eigenaar van de grond de overheid voor de rechter had gedaagd wegens een onbetaalde cheque van 15 miljoen dirham, hoewel de bouw reeds was begonnen. Bovendien had de ontwikkelaar de bouw stopgezet wegens wanbetaling.

Lees ook: Nederlandse Marokkanen steeds vaker slachtoffer vastgoedzwendel

De leden ontdekten later ook dat de bestuurders van de coöperatie illegale uitgaven deden door geld naar hun privé-rekeningen over te maken. Uit het politieonderzoek is gebleken dat een bedrag van 15 miljoen dirham is overgemaakt op de rekening van één van de beklaagden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team