Zoeken

Marokkaanse gendarmes voor de rechter

3 november 2022 - 14:00 - Marokko

©

In totaal staan 24 rijkswachters, onder wie luitenant-kolonels, terecht voor hun betrokkenheid bij een witwaszaak. Zij zijn gedagvaard voor de rechtbank van eerste aanleg in Rabat en voor de rechtbanken van Fez, Casablanca en Marrakech.

De 24 gendarmes, waaronder vijf luitenant-kolonels, die in hoger beroep al zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van twee tot zes jaar, verschenen vorige week voor de rechtbank. Ze kunnen nu in totaal 76 jaar gevangenisstraf krijgen in plaats van de 61 jaar waartoe ze in 2019 waren veroordeeld. Omdat de helft van de beklaagden niet aanwezig was, moest de voorzitter van de rechtbank in Rabat de eerste zitting uitstellen tot begin december, meldt het Arabisch talige dagblad Al Akhbar.

Lees ook: Marokko: kolonels Gendarmerie veroordeeld voor drugssmokkel

In opdracht van de rechtbank van Rabat zijn speurders van de Koninklijke Gendarmerie samen met de Gerechtelijke Politie (BNPJ) een grootschalig onderzoek naar witwassen gestart. Hoge officieren van de politie en de Koninklijke Gendarmerie waren bij de operatie betrokken. Zij worden nu vervolgd voor hun betrokkenheid bij grootschalige internationale smokkel.

Lees ook: Marokko: kolonels tot gevangenisstraf veroordeeld

In maart heeft de financiële strafkamer van het Hof van Beroep in Rabat de kolonel van het regionale commando van Tanger veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf in plaats van de vijf jaar die hij in eerste aanleg had gekregen. Een van zijn collega’s, die in eerste aanleg werd vrijgesproken, werd veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Voor een andere kolonel werd de straf verhoogd van drie naar vier jaar. Andere hoge ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor de regionale land- en marinecommando’s in Agadir, Larache, Essaouir, Rabat, Settat en Tanger kregen ook hogere straffen.

Bladna.nl