Zoeken

Sofia Boulghalgh (17) speelt bij FC Eindhoven en is Marokkaans international

26 mei 2022 - 11:40 - Sport

©

De Rooise voetbalster Sofia Boulghalgh maakte vorig jaar haar debuut als 16-jarige bij het eerste vrouwenteam van FC Eindhoven. Snel daarna mocht ze een week stage lopen in Rabat, waar ze werd uitgenodigd door de Marokkaanse voetbalbond FRMF om de kwalificaties voor het WK onder 17 voor te bereiden. Sindsdien zit de vijfdejaars HAVO-scholier in een rollercoaster.

Sofia werd als zestienjarige speelster ontdekt tijdens een vriendschappelijk duel van haar nieuwe club FC Eindhoven tegen Feyenoord. Haar broer Driss kwam onverwacht in contact met een scout die op social media naar zijn zus Sofia had gezocht. Sofia was aangenaam verrast, haar ticket naar Marokko lag al klaar. Omdat ze geen Marokkaans spreekt reisde haar moeder de eerste keer mee, schrijft Eindhovens Dagblad.

Lees ook: Bouchra Karboubi, scheidsrechter en politieagente, een uitzonderlijke vrouw

De jonge voetbalster is de afgelopen maanden vaker op reis geweest dan op school. Wanneer ze in Nederland is mag ze haar tentamens en examens op aangepaste momenten afleggen. "De medewerking van de school is, net als die van FC Eindhoven, echt geweldig. Niemand had dit bijna acht maanden geleden kunnen voorzien. Soms lijkt het alsof ik droom", zegt Sofia, die haar studie ondanks alles voorrang geeft. "Je weet immers nooit wanneer het voorbij is en dan heb ik in ieder geval nog een opleiding waar ik op terug kan vallen."

Haar vader Aziz overleed vijf jaar geleden onverwachts op 58-jarige leeftijd, daarvoor was hij een icoon bij voetbalvereniging Rhode. "Het was een zware tijd, maar we hadden veel steun aan elkaar en daardoor zijn we er met zijn allen goed bovenop gekomen", zegt haar oudste broer Bassou. "Sofia heeft veel talent en was zelfs aanvoerder van het team onder zeventien jaar bij de laatste wedstrijd tegen Niger. Hoewel ze geen Marokkaans spreekt is de voetbaltaal overal hetzelfde. Dat maakt de communicatie een stuk gemakkelijker."

Haar broers Driss, Bassou en Mouhriz delen dezelfde passie voor voetbal als hun zus en hun overleden vader. "Sofia heeft dit seizoen bij FC Eindhoven weinig gespeeld omdat ze veel onderweg is. Ze maakte vorig seizoen de overstap vanuit Rhode omdat ze daar tot dan alleen met jongens voetbalde en ook wel eens in een meidenteam wilde spelen. Ze kan met Rosa van Wershoven meerijden, die speelt bij FC Eindhoven in het eerste team", zegt Driss.

Lees ook: Speelsters vrouwelijk voetbalelftal Marokko verdwijnt na wedstrijd in Spanje

Sofia vertrok net weer naar Rabat voor een klein trainingskamp als voorbereiding op het duel in Accra in Ghana. Het is de één na laatste wedstrijd in de kwalificatiereeks en de return gaat op 4 juni door in Rabat. Bij winst gaan ze naar het WK onder zeventien jaar. De vrouwenafdeling van FC Eindhoven is blij om een international in hun midden te hebben, maar hoofdcoach Ivo Veltrop zegt dat haar afwezigheid wel gevolgen kan hebben. "Mocht Sofia komend seizoen aansluiten bij de selectie dan kan ik het niet maken tegenover de rest om, als ze bijna iedere veertien dagen weg is, haar bij terugkeer weer meteen op te stellen. Daar hebben we met haar ook al over gesproken en gelukkig begrijpt ze dat ook."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team