Zoeken

Bouchra Karboubi, scheidsrechter en politieagente, een uitzonderlijke vrouw

2 december 2020 - 14:20 - Sport

©

De eerste vrouwelijke scheidrechter in Marokko maakte in oktober haar debuut tijdens een internationale voetbalwedstrijd. De verschijning van Bouchra Karboubi op het veld was opvallend. Ze vertelt haar verhaal aan website Ouest France.

In het dagelijks leven is de 32-jarige Bouchra politieagente. In de avond wisselt ze haar uniform in voor een sporttenue om te trainen op het voetbalveld.

Toen er in haar geboortestad Taza een school werd geopend voor scheidsrechters, waar zowel mannen als vrouwen zich konden inschrijven, twijfelde ze geen minuut. "Ik dacht ’waarom niet’, ik kan daar de regels leren en mijn passie voor de sport beoefenen."
Haar passie voor voetbal kon ze daar kwijt. Voorheen voetbalde ze samen met vrienden op straat.

Als jongste van een gezin met vijf kinderen was dit niet een gemakkelijke keuze. Haar broers wilden niet dat ze rondliep in een korte broek. "Ik heb hiervoor veel klappen gekregen van mijn broers", vertelt ze terugdenkend aan die periode. "Het was hashouma om als meisje in een korte broek rond te lopen." Steun kregen ze van de vrouwen in haar leven: haar moeder en de buurvrouw deden er alles aan om haar droom alsnog waar te maken. Ze denkt terug aan een incident: "Mijn broers vonden een grensrechtersvlag en die hebben ze kapot gemaakt. Huilend ging ik naar het voetbalveld en ik naaide de scheuren in de vlag weer dicht."

Bouchra kreeg in 2007 een kans om te spelen in het Marokkaans nationaal voetbalteam voor vrouwen. Ze verliet Taza voor Meknes. Ditmaal met de steun van familie. "Mijn vader kwam naar een training. Toen hij zag dat dit een serieus en professioneel spel is, heeft hij tegen mijn broers gezegd dat zij mijn keuzes moeten respecteren." In 2014 kreeg haar carrière een andere wending. Ze werd geselecteerd als scheidsrechter die ook mannenwedstrijden mag fluiten. "Ik kreeg toen een coach om mij verder te helpen."

Ook haar andere beroep was een droom die ze al had als klein meisje: ze werkt als politieagente voor de Marokkaanse veiligheidsdienst DGSN. Bouchra, moeder van een driejarig meisje, hoopt dat haar volgende droom ook uitkomt, namelijk dat ze mag fluiten op het WK vrouwenvoetbal, dat in 2023 wordt gehouden in Australië en Nieuw-Zeeland, en op Afrikaanse nationale kampioenschappen. Ze is hier momenteel voor in de race.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team