Zoeken

Witwasregels zetten hulpactie Najib Amhali voor Marokko onder druk

18 september 2023 - 22:09 - Wereld

©

ING wil de bankrekening van Stichting Najiba, die fondsen werft voor slachtoffers van de aardbeving in Marokko en daarbij samenwerkt met cabaretier Najib Amhali, sluiten.

Amhali zelf blijft geloven in het goede doel. In een verklaring zegt hij: "Zij hebben benadrukt dat onze gezamenlijke inzet voor Marokko geen gevaar loopt en dat ze volledige transparantie zullen handhaven en zich strikt houden aan alle wettelijke voorschriften."

Lees ook: Najib Amhali heeft al zes vrachtwagens met hulp naar Marokko gestuurd

De stichting zou niet voldoen aan de bankregels die bedoeld zijn om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan. Volgens ING schort het bij Stichting Najiba aan een goede administratie en is er sprake van een onbetrouwbare accountant.

De sluiting van de rekening bij ING zou gepland staan voor 28 oktober. Andere banken lijken niet bereid om met de stichting samen te werken. Advocaat Jie Sam Foek stelt dat de sluiting van de bankrekening het einde van de stichting zou betekenen, maar ook van de hulp naar de door de aardbeving getroffen bevolking in Marokko.

Lees ook: Aardbeving Marokko: ruim 5 miljard dirham opgehaald voor slachtoffers

Samen met Stichting Najiba en andere organisaties had Najib Amhali al 900.000 euro opgehaald voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. Amhali hoopt dat de problemen rondom Stichting Najiba de aandacht niet afleiden van de inzamelingsactie.

Bladna.nl