Zoeken

Aardbeving in Marokko: ING Nederland verliest rechtszaak tegen stichting

3 oktober 2023 - 23:30 - Wereld

©

In Nederland heeft de rechter een besluit in het voordeel van een liefdadigheidsorganisatie genomen die hulp biedt aan de slachtoffers van de zware aardbeving die Marokko heeft getroffen. Een bank had besloten haar rekening te sluiten vanwege vermoedens van witwassen.

De rechter in Amsterdam heeft geoordeeld in het voordeel van de Stichting Najiba, voorgezeten door Mourad Baddhou, die de beslissing van ING, de grootste bankgroep van Nederland, bekritiseerde om zijn rekening tegen het einde van deze maand te sluiten vanwege vermoedens van witwassen. In zijn besluit verklaarde de rechter dat er geen "aanwijzingen zijn dat de stichting zich niet (alleen) met goede doelen bezighoudt, aan het witwassen is of ander risicogedrag vertoont", meldt ANP.

Lees ook: Witwasregels zetten hulpactie Najib Amhali voor Marokko onder druk

In september had de liefdadigheidsorganisatie zo’n 900.000 euro ingezameld voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. De rechter verwierp het argument van de bank dat transacties via Marokko riskant zijn. "Marokko is momenteel geen hoogrisicoland. In deze context rijst de vraag of ING niet te hoge eisen stelt aan de stichting." Volgens de rechtbank betekent het grote aantal donaties dat de stichting professioneler moet worden.

Lees ook: Solidariteit of kapitaalvlucht? Bedrijven Marokkaanse diaspora onder de loep na aardbeving

"Stichting Najiba is erg blij dat er recht is gesproken", verklaarden de advocaten van de organisatie na de uitspraak. "Ook bij de rechter is gebleken dat de intenties van voorzitter Mourad Baddhou oprecht zijn en dat het bestuur zijn uiterste best doet om de stichting nóg verder te professionaliseren."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team