Zoeken

Senegalese homo die niet in Marokko mag trouwen krijgt Franse visum

10 juli 2014 - 20:10 - Wereld

©

De Raad van State heeft woensdag besloten dat Frankrijk binnen de 24 uur aan een in Marokko wonende Senegalese homo, een visum moet geven zodat hij er kan trouwen met zijn Franse partner.

Frankrijk had eerder al een visum aan de Senegalese man geweigerd, maar omdat het homohuwelijk in Marokko verboden is, schendt Frankrijk de vrijheid om te trouwen van de twee mannen.

De rechter beschouwt de zaak als "een noodsituatie" en oordeelt dat de beslissing van de Franse autoriteiten "een ernstige en kennelijk illegale schending van de vrijheid om te trouwen" is.

De Raad van State nam zijn beslissing op grond van de Franse wet van 17 mei 2013 dat het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht toelaat. Als het huwelijk niet kan worden gevierd in een land dat het homohuwelijk niet toestaat, in dit geval Marokko, dan wordt het in Frankrijk gevierd.

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken en daarmee het consulaat van Frankrijk in Casablanca, heeft 24 uur gekregen om de Senegalese man een visum te geven waarmee hij in Frankrijk zal mogen verblijven tot 29 juli. De Franse staat zal hem ook 5000 euro schadevergoeding moeten betalen.

Marokko keurt homohuwelijk nooit goed

Marokkanen die een homohuwelijk sluiten in landen waar het huwelijk is opengesteld voor homoseksuelen, zullen hun huwelijk nooit in Marokko kunnen laten erkennen. In Frankrijk worden Marokkanen die voor een homohuwelijk kiezen hierover systematisch gewaarschuwd.

Marokkaanse minister van Justitie Mustapha Ramid vertelde vorig jaar, net na de goedkeuring van het homohuwelijk in Frankrijk, dat Marokko deze nooit zal toestaan. In een verklaring aan PJD-krant Attajdid heeft de bewindsman zich sterk verzet tegen een eventuele herziening van de overeenkomst tussen Frankrijk en Marokko inzake het huwelijk tussen onderdanen van de twee landen.

Bladna.nl