Zoeken

Frankrijk weigert huwelijk Frans-Marokkaans homokoppel

15 september 2013 - 21:18 - Wereld

©

De officier van justitie van Chambery in Frankrijk, heeft het huwelijk verboden van een Frans-Marokkaanse homopaar op zaterdag. De weigering werd toegeschreven aan een verdrag van 1981 tussen Frankrijk en Marokko, inzake huwelijken.

Het koppel wil de zaak voor de rechter laten komen en hoopt dat de weigering wordt opgeheven, aldus de advocaat van het homopaar.

Volgens de raadsman is de uitvoering van het verdrag niet zinvol, omdat het maar gedeeltelijk wordt toegepast in Frankrijk. "De Marokkaanse wet verbiedt huwelijken tussen moslims en niet-moslims. Kun je je voorstellen dat dit in Frankrijk zou worden toegepast."

De officier van justitie verklaart zijn beslissing met een circulaire van 29 mei 2013, uitgevaardigd door het Franse ministerie van Justitie. Volgens de tekst overheerst de wetgeving van de land van herkomst in geval van homohuwelijk. Daar deze in Marokko verboden is, mogen Marokkaanse homoseksuelen ook niet in Frankrijk trouwen.

In artikel 489 van het Marokkaanse Strafwetboek wordt homoseksualiteit met een gevangenisstraf van zes maanden tot drie jaar en een geldboete van 200 à 1000 dirham gestraft.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team