Zoeken

Sebta en Melilla economisch bedreigd door einde smokkel

19 december 2021 - 12:00 - Economie

©

Bijna twee jaar nadat de grenzen met Sebta en Melilla werden gesloten en er een einde kwam aan de smokkel tussen de enclaves en Marokko, lijkt de economische toekomst van de twee steden in gevaar te zijn.

Geen smokkel meer in Fnideq, Nador en de naburige steden. De smokkelaars die dagelijks de grens van Sebta en Melilla overstaken zijn verdwenen. Sinds de sluiting van de grenzen in maart 2020 wordt het einde van de smokkel steeds zichtbaarder, tot grote ontsteltenis van veel families. Het zijn vooral vrouwen die een hoofdrol hebben gespeeld in deze illegale handel. Zij droegen de pakken met smokkelwaar naar Marokko. De twee steden verdienden naar schatting meer dan 1,5 miljard euro per jaar dankzij de goederensmokkel, dit terwijl de Marokkaanse belastingautoriteiten tussen de 360 en 540 miljoen euro per jaar aan douanerechten verloren.

Lees ook: Spanje stopt smokkel in Sebta en Melilla

Aan Spaanse zijde hebben de autoriteiten van Sebta en Melilla de modernisering van de twee grensovergangen als prioriteit gesteld, maar de heropening van de steden is niet voor morgen gepland. Om de commerciële, sociale en veiligheidsaspecten van het beëindigen van de smokkel aan te pakken, is een interministeriële commissie opgericht dat een actieplan moet ontwikkelen, meldt Al Ahdath al Maghribia.

Lees ook: Marokkaans leger kan Sebta en Melilla in 4 uur overnemen

Aan Marokkaanse zijde zijn in de noordelijke steden verschillende projecten op het gebied van bosbouw en mariene hulpbronnen uitgevoerd ter ondersteuning van de bevolking die vroeger van de smokkel leefde. Sommige vrouwen hebben een bedrijf gestart met steun van de plaatselijke autoriteiten, terwijl anderen behoren tot de begunstigden van het programma voor geïntegreerde economische initiatieven, dat tot 2023 loopt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team