Zoeken

Samir tot 11,5 jaar cel veroordeeld voor doodschieten Bas in Amsterdam

30 mei 2023 - 13:00 - Wereld

©

De 23-jarige Samir El Y. is in Amsterdam in hoger beroep veroordeeld tot 11,5 jaar cel voor het doodschieten van Bas van Wijk. Hij krijgt ook tbs met dwangverpleging.

Justitie ging in hoger beroep tegen het eerdere vonnis. Vanwege een vormfout van het OM wilde de rechtbank de verdachte niet vervolgen voor ’gekwalificeerde doodslag’ en kwam daarmee uit op een celstraf van 9 jaar en tbs. Samir el Y. werd uiteindelijk veroordeeld tot ruim 11 jaar cel en tbs. Het hof acht bewezen dat de schietpartij op 8 augustus 2020 bij een strandje bij de Nieuwe Meer in Amsterdam bedoeld was om de horlogeroof te vergemakkelijken. Daarom was er wel degelijk sprake van gekwalificeerde doodslag, schrijft het AD.

Lees ook: 16 jaar geëist tegen Samir voor doodschieten Bas in Amsterdam

Tegen Samir el Y. was vorige maand 16 jaar cel en tbs geëist, maar het Hof houdt er rekening mee dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is. Daarom krijgt hij ook de tbs-maatregel opgelegd. Vanwege de lange duur van de procedure in hoger beroep trekt het hof bovendien zes maanden af van de straf, waardoor er 11,5 jaar overblijft.

Lees ook: Samir voor de rechter vanwege moord op Bas van Wijk in Amsterdam

De nabestaanden van Bas van Wijk waren tevreden met de veroordeling voor gekwalificeerde doodslag, maar begrijpen niet dat er nog een halfjaar van de celstraf werd afgehaald. "Het is niet uit te leggen dat de dader compensatie krijgt voor de lange procedure en de familie géén compensatie voor het feit dat de rechtbank twee jaar geleden ten onrechte een lagere straf uitdeelde vanwege een zogenaamde vormfout", verklaarde hun advocaat Richard Korver.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team