Zoeken

Samir 9 jaar cel in voor doodschieten Bas van Wijk in Amsterdam

19 mei 2021 - 16:30 - Wereld

©

Samir el Y., de 21- jarige man die op 8 augustus vorig jaar Bas van Wijk doodschoot, is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld voor doodslag. Hij heeft een gevangenisstraf gekregen van 9 jaar en tbs.

Samir el Y. schoot de 24-jarige Bas van Wijk op 8 augustus vorig jaar neer bij het recreatiegebied de Nieuwe Meer dat vanwege zomers weer afgeladen vol zat met badgasten. Van Wijk sprak El Y. aan toen die een horloge probeerde te stelen van een vriend. Vervolgens schoot Samir el Y. Van Wijk in zijn been en in zijn borst. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis gebracht waar hij later overleed aan zijn verwondingen, schrijft NOS.

Het Openbaar Ministerie eiste een straf van 18 jaar en tbs, maar omwille van een vormfout is de straf flink lager uitgevallen. Het OM had El Y. aangeklaagd voor gekwalificeerde doodslag: dat betekent dat de verdachte de doodslag pleegde voorafgaand, tijdens of na het plegen van een strafbaar feit. De doodslag was volgens het OM dus gepleegd om de roof van het horloge te faciliteren. Maar het OM vergat de pleegdatum van 8 augustus 2020, bij de wijziging van de tenlastelegging. Door het ontbreken van de datum kon de rechtbank niet beoordelen of het inderdaad ging om gekwalificeerde doodslag, waarvoor hogere straffen gelden, en beoordeelde de rechter alleen of er sprake was voor doodslag.

Volgens de rechter heeft de dader niet met een vooropgezet plan gehandeld en volgens deskundigen is hij verminderd toerekeningsvatbaar omwille van een antisociale persoonlijkheidsstoornis en een cannabisverslaving. De rechtbank vindt het bezwarend dat El Y. een wapen gebruikte in het bijzijn van een mensenmassa, waaronder kinderen. Ook het neerschieten van iemand die de ruzie wilde sussen vindt de rechter zeer kwalijk. Naast een gevangenisstraf en tbs moet de dader ook een schadevergoeding van 50.000 euro betalen aan de nabestaanden van het slachtoffer.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team