Zoeken

16 jaar geëist tegen Samir voor doodschieten Bas in Amsterdam

23 april 2023 - 13:00 - Wereld

©

Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft 16 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist, tegen de 23-jarige Samir El Y., die wordt verdacht van het doodschieten van de 24-jarige Bas van Wijk, op 8 augustus 2020 op een strandje bij de Nieuwe Meer in Amsterdam.

Samir El Y. zou Bas van Wijk hebben doodgeschoten toen deze wilde voorkomen dat Y. een imitatie-Rolex zou stelen van zijn vriend. De rechter veroordeelde El Y. in mei 2021 tot een gevangenisstraf van negen jaar en tbs met dwangverpleging. In de tenlastelegging van het Openbaar Ministerie stond een vormfout, waardoor de misdaad als doodslag werd gekwalificeerd en de straf veel lager uitviel dan de 18 jaar cel die Justitie had geëist, schrijft het AD.

Lees ook: Samir voor de rechter vanwege moord op Bas van Wijk in Amsterdam

Maar justitie acht het bewezen dat Van Wijk is doodgeschoten om het horloge te kunnen stelen, waardoor er eigenlijk sprake is van ’gekwalificeerde doodslag’. Het Openbaar Ministerie ging daarom in hoger beroep om de fout recht te trekken. In hoger beroep houdt justitie ook meer rekening met het feit dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar wordt geacht en eist nu 16, in plaats van 18 jaar celstraf.

Lees ook: Samir 9 jaar cel in voor doodschieten Bas van Wijk in Amsterdam

In de rechtbank had Samir El Y. ook nog een boodschap voor de nabestaanden van Bas van Wijk. "Het is nooit mijn bedoeling geweest. Ik begrijp dat jullie me haten. Toch hoop ik dat jullie me geloven dat het me enorm spijt. Ik heb domme keuzes gemaakt die ik nooit kan terugdraaien. Ik praat het niet goed, maar ik zat toen in een heel slechte periode in mijn leven. Het enige wat ik kan doen is aan mezelf werken. Ik hoop dat jullie me op een dag kunnen vergeven en verder kunnen met jullie leven."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team