Zoeken

Samir voor de rechter vanwege moord op Bas van Wijk in Amsterdam

20 april 2021 - 15:40 - Wereld

©

Maandag startte in de rechtbank van Amsterdam de inhoudelijke behandeling van de dood van Bas van Wijk in augustus vorig jaar. De 24-jarige man werd op klaarlichte dag doodgeschoten door de 21-jarige Samir el Y., toen hij betrokken raakte bij een conflict.

Vier dagen na de dodelijke schietpartij op Bas van Wijk, arresteerde de politie verschillende mannen waaronder de 21-jarige Samir el Y. Twee dagen later legde hij de bekentenis af dat hij het slachtoffer had doodgeschoten. De politie vond op zijn aanwijzingen ook het vuurwapen terug in zijn auto. Samir el Y. moest maandag voor het eerst voor de rechter verschijnen, schrijft het AD.

Op die bewuste 8 augustus kregen de vriendengroepen van Bas en Samir ruzie. Er werden blikken uitgewisseld en bij de vrienden van Bas ontstond het vermoeden dat de jongens uit waren op een horloge van een van hen, een imitatie van een gouden Rolex. Volgens het OM eiste Samir het horloge op. "Moet ik jou door je kankerknie schieten? Ik maak geen grappen. Ik bluf niet, ik doe het gewoon", zou Samir nog gezegd hebben voordat hij de trekker overhaalde. Een eerste kogel belandde in de grond. Als El Y. vervolgens om de Rolex vraagt, komt Bas tussenbeide en wordt hij op neergeschoten, waarop de verdachte er alsnog met het horloge vandoor ging.

Een voorbijganger, de 18-jarige Salim El Meriami, heeft een EHBO-diploma en probeerde Bas te redden. "Hij had nog een zwakke hartslag," herinnert Salim zich nog. Maar hulp kwam voor Bas te laat. Hij overleed kort na zijn aankomst in het ziekenhuis.

Samir is inmiddels psychisch onderzocht, maar zijn advocaat Veerle Hammerstein wil hierover niet zeggen vóór de rechtszaak. Hij wordt onder meer aangeklaagd voor moord, afpersing en vuurwapenbezit.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team