Zoeken

Chaos in Marengoproces dreigt na arrestatie advocate Taghi

26 april 2023 - 17:00 - Wereld

©

Nu advocate Inez Weski twee weken langer blijft vastzitten en haar cliënt Ridouan Taghi niet langer vertegenwoordigt, dreigt er een strafrechtelijke chaos in het Marengoproces.

De Rotterdamse strafrechtadvocate werd afgelopen vrijdag aangehouden op verdenking van het schenden van geheimen en deelname aan een criminele organisatie. Ze zit sinds haar arrestatie in beperkingen, wat betekent dat ze alleen contact mag hebben met haar eigen advocaat. "De verlenging van voorarrest is niet bijzonder. Het OM kwam vrijdag naar buiten met de arrestatie en nu hebben we de eerste beslissing van de rechter op dit punt. Die vindt dat wat er nu ligt in ieder geval zwaar genoeg is", zegt Sven Brinkhoff, hoogleraar strafprocesrecht aan de Universiteit van Amsterdam aan NOS Nieuws.

Lees ook: Taghi doet aangifte tegen OM vanwege plan om hem te neutraliseren

De 68-jarige Inez Weski is advocate van de hoofdverdachte in de Marengo-strafzaak, Ridouan Taghi. Dat ze dit nu niet meer doet kan volgens Brinkhoff potentieel enorme gevolgen hebben. "Het kan het proces vertragen. Je ziet nu al in zaken tegen medeverdachten dat advocaten uitstel hebben gekregen. Ze willen eerst zien wat deze nieuwe wending voor gevolgen heeft en wat voor effect dat heeft op andere zaken." Maar Paul Waarts, persrechter van de rechtbank in Amsterdam, wil nog niet spreken van vertraging. "Het belangrijkste werk is natuurlijk al gebeurd, het uitstellen van die zaken hoeft geen gevolgen te hebben voor het vonnis". Dat Taghi zonder advocaat zit, ziet hij ook niet als probleem. "De rechtbank zal samen met de verdachte naar mogelijk nieuwe advocaten gaan kijken."

Lees ook: Inez Weski beschuldigd van doorspelen berichten Ridouan Taghi

"Het is de vraag wat Taghi gaat doen. Of hij vindt dat het zo goed is en dat hij het proces zonder advocaat af kan, of dat hij wel een nieuwe advocaat wil. Maar de kans dat hij zegt ’ik kan wel zonder’ lijkt mij heel klein", zegt Brinkhoff. De hoogleraar denkt dat niemand zijn verdediging op zich zal willen nemen en als er toch een advocaat wordt gevonden, dan moet die zich eerst volledig inlezen in het enorme dossier. "In deze zaak wordt het een ingewikkelde puzzel, hoe ga je nu verder. Maar ook in een eventueel hoger beroep. Kan hij zomaar een nieuwe advocaat vinden? Wie staat er nu op om de verdediging te willen voeren?", vraagt Brinkhoff zich af.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team